Foto: LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka ceturtdien, 12.jūnijā, vēra durvis pirmajiem apmeklētājiem un pirmajā dienā to apskatīja teju 2000 cilvēku, portālu "Delfi" informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

"Pirmā atvēršanas diena izvērtās par krasu emociju dienu – prieks par apmeklētāju patieso interesi, komplimentiem par ēkas interjera funkcionalitāti un estētiskajām vērtībām, par radošo vidi un pakalpojumiem, kādus sniegsim lasītājiem. Protams, atvēršanas dienas iesākumu aizēnoja tehniskas problēmas ar skatu liftu. Esam ļoti pateicīgi apmeklētājiem par pacietību un atvainojamies par sagādātajām neērtībām. Gaismas pils turpina darbu, un apmeklētājus gaidīsim arī rīt un nedēļas nogalē," saka LNB direktors Andris Vilks.

13. jūnijā no plkst.12 līdz 17 gidu pavadībā notiks ekskursijas pa Gaismas pili (pieteikšanās reģistratūrā), savukārt plkst. 17 ar daudzveidīgu kultūras programmu apmeklētājiem kļūs pieejams LNB Mākslas un mūzikas centrs bibliotēkas 4. stāvā. Alfrēda Kalniņa Mūzikas lasītavā, Konrāda Ubāna Mākslas lasītavā, audiovizuālajā lasītavā un mazajā zālē notiks "Sinfonietta Riga" stīgu kvarteta koncerts, tāpat būs iespēja aplūkot komponistu rokrakstus, mākslinieku Rūdolfa Baltiņa un Zanes Elertes veidotus mākslas objektus, kas radīti, izmantojot Mākslas lasītavas krājuma materiālus, kā arī notiks "Vēsturiskā karaoke". Tās laikā būs iespēja personīgi deklamēt Dr. Kārļa Ulmaņa 1935. gada 20. aprīļa runu mazpulku vadoņu sanāksmē vai valsts prezidenta Alberta Kvieša runu brīvības pieminekļa atklāšanas svētkos 1935. gada 18. novembrī. Audiovizuālajā lasītavā pirmo reizi notiks skaņas studijas "kut" audiovizuāla performance "Vinila gariņš" sadarbībā ar LNB un citas aktivitātes.

Zilberts atgādina, ka no 12. līdz 15. jūnijam LNB rīko īpašu jaunās ēkas stāvu atvēršanas pasākumu "Kaskādes, kura laikā apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar Gaismas pili – gan organizētās ekskursijās un individuāli, gan iesaistoties radošās aktivitātēs – katru dienu tematiski izceļot kādu no stāviem un tā saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!