Foto: Publicitātes foto

Pirms mēneša Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sāka ''Gaismas pils'' atklāšanas lentes griešanu, un šobrīd to ir paveikuši 1000 cilvēku visā Latvijā, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Pasākuma kulminācija paredzēta LNB jaunās ēkas inaugurācijas dienā - 29.augustā.

''Gaismas pils'' atklāšanas lentes griešana turpina šogad janvārī notikušās grāmatu draugu ķēdes izjusto piederības sajūtu, drauga plecu un vienotību, no rokas rokā nododot grāmatas. Lente tiek griezta gan fiziski ar septiņām īpaši šim nolūkam kaltām šķērēm, gan digitāli, saņemot ielūgumu uz elektronisko pastu no kāda sava drauga vai kolēģa.

Fiziski ''Gaismas pili'' atklājuši Rīgā, Liepājā, Pāvilostā, Ventspilī, Alojā, Dobelē, Jelgavā, Madonā, Baltinavā, Cēsīs, Balvos, Daugavpilī u.c. Starp griezējiem ir skolotāji, ārsti, uzņēmēji, bibliotekāri, autosportisti, būvnieki, kultūras un mākslas pārstāvji, uzņēmēji. Fizisko griezēju vidū ir Latvijā tādi visiem zināmi vārdi kā Zbigņevs Stankevičs, Raimonds Pauls, Jānis Peters, Māris Sirmais, Jānis Streičs, Uģis Prauliņš, Gidons Krēmers, Pauls Timrots un daudzi citi. Lenti pārgriezis arī viens jaunais pāris savās kāzās Cēsīs.

Plānots, ka līdz LNB inaugurācijai 29.augustā ''Gaismas pils'' atklāšanas lenti savās mājās, darba vietā vai citur ar fiziskājām šķērēm pārgriezīs ap 1000 cilvēku visā Latvijā, bet digitālajā vidē vēl daudzkārt vairāk, tādēļ lentes kopējais garums ir 10 000 metri, uz tās ir izvietoti 50 000 unikālu tautas dziesmu - katram griezējam sava.

Digitāli lenti pārgriezušas gan privātpersonas, gan organizācijas, piemēram, Valsts kontrole. 29.augustā katrs lentes griezējs savā īpašumā iegūs ''Gaismas pils'' lentes fragmentu ar unikālu tautas dziesmu. Tā kalpos par grāmatzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!