Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas jeb tā sauktās Gaismas pils būvniecība patlaban ir pabeigta par 74%, un punktu ēkas būvdarbiem būvnieki sola pielikt nākamā gada 4.maijā, tomēr joprojām neskaidra ir infrastruktūras objektu izbūve, jo Kultūras ministrijas (KM) izsludinātais iepirkums jau vairākus mēnešus ir iestrēdzis.

Projekta sabiedriskais uzraugs ‒ sabiedrība par atklātību "Delna" ‒ zvana trauksmes zvanus: ja infrastruktūras būvdarbi, tostarp pieslēgšanās pilsētas kanalizācijai un ūdensvadam, netiks sākti jau šogad, sapnis par bibliotēkas atvēršanu apmeklētājiem 2014.gada sākumā var būt izsapņots.

"Mēs jūtamies ļoti droši par darbu pabeigšanu laikā," ceturtdien žurnālistiem sacīja Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns. No viņa pārstāvētās būvnieku apvienības gan patlaban nav atkarīga infrastruktūras objektu izbūve, jo tie nav iekļauti ēkas būvniecības līgumā ar NBA, bet par tiem tika izsludināts atsevišķs iepirkums, kura rezultāti vairākkārt apstrīdēti.

KM Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis atzina, ka infrastruktūras objektu pirmās kārtas iepirkums ministrijai patlaban ir sāpīgs jautājums. Šie būvdarbi ietver ūdensvada un kanalizācijas tīklu pieslēguma, siltumtrases pieslēguma, atklātas autostāvvietas un citu objektu izbūvi.

Pašlaik gan Kultūras ministrija, gan NBA pārstāvji pauž pārliecību, ka 2014.gada sākumā bibliotēkas jaunā ēka būs atvērta apmeklētājiem, lai gan paralēli vēl turpināsies grāmatu pārvešanas process un kādu laiku darbs ritēs paralēli jaunajās un vecajās telpās. Tomēr Builis norādīja, ka jautājums par infrastruktūras objektu iepirkumu ir jāatrisina pēc iespējas ātrāk un līgums ir jānoslēdz līdz gada beigām.

"To ir iespējams paveikt 12 mēnešos, tā ka mēs vēl varam šajā termiņā iekļauties. Bet šis jautājums patlaban ir uz kritiskā ceļa, un risinājumi ir jāatrod ātri," sacīja Builis. Viņš piekrita, ka tas pašlaik ir kritiskākais, lai gan ne vienīgais problēmjautājums bibliotēkas projekta īstenošanā.

Savukārt "Delnas" direktors Kristaps Petermanis uzskata ‒ lai bibliotēku apmeklētājiem varētu atvērt 2014.gada sākumā, infrastruktūras objektu būvdarbi ir jāsāk jau šogad. Pretējā gadījumā darbu grafiks, visticamāk, atkal pārbīdīsies uz priekšu.

Saskaņā ar nesen veiktajiem grozījumiem LNB būvniecības likumā projekta īstenošanas termiņš pagarināts līdz 2013.gada beigām.

Petermanis minēja, ka patlaban tiek apsvērti vairāki varianti, kā rīkoties iestrēgušā iepirkuma lietā. Tā kā par neatbilstību iepirkuma nosacījumiem no tālākās cīņas ir izslēgts sākotnējais konkursa uzvarētājs "LX grupa", būvdarbu veikšanu varētu uzticēt nākamā izdevīgākā piedāvājuma autoram ‒ būvkompānijai "Merks".

Vēl viens variants ir iekļaut infrastruktūras būvdarbus jau esošajā LNB būvniecības līgumā, kas nozīmētu, ka tos veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, tomēr Petermanis atzina, ka tās piedāvājums konkursā nav bijis ne lētākais, ne saimnieciski izdevīgākais. Trešais variants būtu izsludināt jaunu iepirkuma konkursu, kas savukārt prasītu vairāk laika.

Pēc Petermaņa teiktā, juridiski vienkāršākais variants būtu līguma slēgšana ar kompāniju "Merks". Kultūras ministrija pašlaik vēl nav izlēmusi, kā rīkoties, sacīja Builis.

"Lai bibliotēkas ēka 2014.gadā būtu vaļā, izaicinājums gan Kultūras ministrijai, gan būvniekiem ir ļoti liels. Tas nav tikai pabeigt ēku un infrastruktūras projektu, bet ir steidzami jāizsludina arī pārējo aprīkojuma sadaļu iepirkumi.. Ir ļoti svarīgi, lai lietas virzītos uz priekšu strauji, jo katra kavēšanās pat par mēnesi diezgan būtiski apdraud lietas uz tā saucamā kritiskā ceļa," pastāstīja projekta sabiedriskā uzrauga pārstāvis.

Ar bibliotēku saistītās infrastruktūras objektu būvdarbi kopumā tiks veikti sešās kārtās, un iepirkums patlaban ir izsludināts tikai par pirmo no tām. Saskaņā ar KM sniegto informāciju otrās līdz sestās kārtas būvdarbu veikšanai turpmākajos gados vajadzēs apmēram 23 miljonus latu, un svarīga loma šeit būs arī sadarbībai ar Rīgas domi, jo tālākie darbi ietver bibliotēkai pieguļošo ielu pārbūvi, pazemes autostāvvietas izveidi un Daugavas krastmalas labiekārtošanu posmā starp Akmens ielu, Dzelzceļa tiltu un Mūkusalas ielu.

Žurnālisti ceturtdien tika izvadāti pa topošo ēku, kuras 12 stāvos aktīvi rosās būvnieki, dažos ēkas stāvos jau sākti dekoratīvās apdares darbi ‒ ieliktas granīta grīdas un sienas flīzes, īpaši pasūtīti paklāji Latvijas naudaszīmju krāsās. Uzstādīti lifti un eskalatori, kas gan pašlaik vēl nedarbojas. Pašlaik tiek pārstrādāts arhitektoniskais risinājums ēkas ēdināšanas zonai un vienai no konferenču zālēm, lai uzlabotu tās akustiku un tajā varētu rīkot arī koncertus.

Plānots, ka 2015.gadā LNB jaunajā ēkā atradīsies Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē birojs un norisināsies galvenie pasākumi, lai gan ēka tāpēc netiks pilnībā slēgta apmeklētājiem. Paredzēts arī , ka Gaismas pilij būs būtiska loma arī Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas norisēs 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!