Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būvnieki ‒ Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) ‒ joprojām ir apņēmības pilni Gaismas pils būvdarbus pabeigt laikā, taču projekta sabiedriskais uzraugs ‒ sabiedrība par atklātību "Delna" ‒ šādu iespēju vērtē kā maz ticamu.

"Būvniecības darbi tiek veikti pēc iepriekš saskaņota grafika un kavēšanās ar darbu veikšanu nav. Līdz ar to tie darbi, kuru pabeigšana ir saskaņota līdz 18.novembrim, tiks pabeigti līdz šim laikam, bet darbi, kuru pabeigšana ir saskaņota līdz 4.maijam, arī tiks pabeigti laikā," apliecināja NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Savukārt "Delna", kas seko līdzi būvniecības procesam, uzskata, ka līdz 18.novembrim vairs nav reāli pabeigt Gaismas pils būvdarbu pirmo kārtu, jo būvnieki nav turējuši solījumu paātrināt būvniecības procesu.

"Būvnieki vēl joprojām praksē nav īstenojuši to, ko apsolīja ‒ būtiski intensificēt gan piesaistītos cilvēkresursus ēkai, gan apgūtos materiālus. Tas, "Delnai" katru nedēļu esot klāt procesā, nav noticis," teica "Delnas" vadītājs Kristaps Petermanis.

Viņš gan norādīja, ka Gaismas pils būvnieki joprojām nav atsaukuši publiski pausto apņemšanos bibliotēkas celtniecību pabeigt līdz šā gada 18.novembrim, lai uz jauno ēku varētu sākt pārvākt LNB krājumu.

Saukāns gan uzsvēra, ka vienīgais faktors, kas varētu kavēt bibliotēkas celtniecības procesu, ir infrastruktūras objektu izbūve, par kuru veikšanu tikai nesen beidzies konkurss. "Vienīgais faktors, ko mēs redzam, kas varētu kavēt būvniecību, ir infrastruktūras izbūve," sacīja Saukāns un piebilda, ka to neveic NBA.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik tiek gaidīta atbilde no Kultūras ministrijas par saules paneļiem uz Gaismas pils jumta. "Pašlaik mēs gaidām atbildi par saules paneļu izbūvi. Ja tiks nolemts, ka tie nebūs jāizbūvē, mums būs jāpārplāno darba grafiks, taču tas maz ietekmē pārējo darbu veikšanu," atzina Saukāns.

"Delna" gan par darbu pabeigšanu laikā ir skeptiska. "Būtu jāveic brīnumu lietas, lai tādu lietu varētu īstenot," vērtēja Petermanis. Tomēr viņš pagaidām atturējās komentēt, par cik mēnešiem būvniecības pabeigšana varētu aizkavēties, aicinot pagaidīt projekta Uzraudzības padomes sēdi 26.aprīlī.

Jau vēstīts, ka arī Kultūras ministrija pagaidām nesniedz skaidru atbildi, vai Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka tiks pabeigta laikā.

"Patlaban tiek precizēts veicamo darbu grafiks," aģentūrai BNS norādīja Kultūras ministrijas LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis, atbildot uz jautājumu, vai LNB infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbus izdosies pabeigt līdz jūnija beigām un vai tas ietekmēs LNB jaunās ēkas svinīgo atklāšanu šā gada 18.novembrī.

Apņemšanos ēkas pirmo kārtu pabeigt līdz 18.novembrim iepriekš paudusi gan Latvijas valdība, gan ēkas būvnieki ‒ Nacionālā būvkompāniju apvienība. Tiesa, šajā datumā ēka vēl netiktu atvērta apmeklētājiem – plānots, ka paies vēl seši līdz deviņi mēneši, kamēr Gaismas pils tiks iekārtota un uz to tiks pārvests viss LNB krājums.

Pirmās kārtas pabeigšana nozīmēs ēkas gatavību 75–80% apmērā – galvenās telpas būs pabeigtas, bet paralēli ar bibliotēkas iekārtošanu vēl turpināsies arī pēdējie iekšējās apdares darbi.

Ziņots arī, ka aprīļa vidū noslēdzās KM rīkotais iepirkums par Gaismas pils infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvniecību, un tajā uzvarēja uzņēmums "LX Grupa", kas šos darbus apņēmusies veikt par 6,7 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!