Foto: DELFI

Saistībā ar plašo rezonansi sabiedrībā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) restorāna "Kleever" nosaukums tiks mainīts uz "Klīvers". LNT raidījumā 900 sekundes" bibliotēkas direktors Andris Vilks minēja, ka jaunais nosaukums varētu būt "Klīver", savukārt LNB portālam "Delfi" sacīja, ka apsvērts tiek nosaukums "Klīvers".

Viņa ieskatā ideja ir atbalstāma, jo Gaismas pils atrodas Klīversalā. Lēmums par nosaukuma maiņu tiks pieņemts šonedēļ.

Aģentūra LETA vēsta, ka uzņēmuma "Kleever" pārstāvji patlaban apspriež divus nosaukumu variantus: "Klīvers" un "Klīver".

Kā vēstīts, iebildumus pret nosaukumu "Kleever" paudis gan Valsts valodas centrs, gan sabiedrībā pazīstami rakstnieki un redaktori.

LNB skaidroja, ka "Kleever" priekšvēsture saistāma ar vēsturisku vietu un Rīgas pilsētas apgabalu, kur šobrīd atrodas Gaismas pils. Avotos šī vieta pirmoreiz minēta jau 1248. gadā, bet 17. gadsimta sākumā ūdensceļu aizsērējumi tās apkārtnē izveidoja vairākas mazas saliņas - Mazo Klīversalu un Kārķu salu, kas saplūda kopā ar Klīversalu un izveidoja Lielo Klīversalu. Vietvārds radies ap 1670.gadu, pateicoties vietējam koktirgotājam Dītriham Klīveram.

Nosaukums "Kleever" radies, apvienojot vēsturisko kontekstu ar Klīversalas vārda iespējamām interpretācijām, stāstījuši LNB pārstāvji, norādot, ka nosaukuma pamatā ir atrašanās vieta Nacionālajā bibliotēkai, tās vēsturiskā atrašanās vieta un iespējamā nākotnes attīstība. Starptautiski vārds "kleever" skan līdzīgi vārdam "clever" angļu valodā, kas tulkojumā nozīmē gudrību. Tas savukārt veido saikni ar bibliotēkas vērtībām un apkārtnes pakāpenisko, bet progresīvo attīstību, norādījuši bibliotēkas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!