Foto: F64
Sestdienas vakarā īsi pēc plkst. 21 pēkšņi pārtraukts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." ģenerālmēģinājums.

Kā novēroja portāls "Delfi", sākotnēji ģenerālmēģinājums ritējis bez īpašām problēmām, bet tad viens pēc otra sākuši ģībt svētku dalībnieki.  

Izsaukumu skaits  palielinājies un mediķiem, kas rūpējas par svētku dalībnieku veselību, rokas bijušas darba pilnas. Tad organizatoriem pietrūcis resursu un palīdzēt tiem dalībniekiem, kas jutušies slikti, steigušies ģenerālmēģinājumam piesaistītie apsargi.

Ņemot vērā šo situāciju, ģenerālmēģinājums pārtraukts. "Mērens haoss," atmosfēru mēģinājuma pārtraukšanas brīdī Mežaparka Lielajā estrādē portālam "Delfi" raksturoja aculiecinieki. Vēlāk gan atmosfēra mainījusies, jo svētku organizatori profesionāli koordinējuši notiekošo, līdz ar to gan apmeklētāji, gan dalībnieki organizēti un rimti atstājuši estrādi.

Kopumā veselības problēmas varētu būt bijušas ap 100 bērniem, liecina portāla "Delfi" aplēses. Bērni tikuši novietoti uz soliņiem, sasegti ar segām un siltām drēbēm. Izsauktas arī papildu mediķu brigādes.

Bērniem tikušas dalītas siltākas jakas, kā arī segas. Palīdzības sniegšanā aktīvi iesaistījušies gan policisti un ugunsdzēsēji, gan tie cilvēki, kas bija sanākuši vērot koncerta mēģinājumu. Viņi devuši bērniem siltākas drēbes un steiguši nomierināt satrauktos un raudošos svētku dalībniekus.

Dziesmu un deju svētku organizatoru preses pārstāve Inga Vasiļjeva portālam "Delfi" gan sacīja, ka nav noticis nekas ārkārtējs, mēģinājums vienkārši ir beidzies.

"Mēģinājums ir beidzies, visi mierīgi plūst uz mājām. Teritorija ir gandrīz iztukšojusies. Šeit ir pietiekams medicīniskais resurss, tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Situācija ir mierīga, visi bērni dodas mājās atpūsties un sasildīties, lai rīt varētu piedalīties noslēguma koncertā," norādīja Vasiļjeva.

Viņa atklāja, ka mediķu vērtējumā, notikušais esot pārguruma sekas. Visu nedēļu bērni esot aktīvi strādājuši, tāpēc, visticamāk, viņu veselībai radušies funkcionāli traucējumi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" sacīja, ka tajā brīdī, kad vairākiem bērniem parādījušās līdzīgas sūdzības, mediķiem bijis skaidrs, ka runa ir par lielu sagurumu un funkcionāliem traucējumiem. Bērni Rīgā uz svētkiem sabraukuši no dažādām Latvijas vietām, nonākuši sev jaunos apstākļos, jaunā vidē, kas radījis papildus stresu.  

Tie bērni, kas noģībuši, tikuši nogādāti pie mediķiem, kur atgūlušies un atpūtušies. Mēģinājums pārtraukts, lai bērni varētu labi paēst, atpūsties un izgulēties, bet svētdien jau ar jauniem spēkiem piedalīties svētku noslēguma pasākumos, uzsvēra Bukša. 

Pēc viņas teiktā, līdz plkst. 22 - visas sestdienas laikā, slimnīcās nogādāti seši svētku dalībnieki - bērni un jaunieši ar veselības problēmām.  

Bukša sacīja, ka tik vērienīgos pasākumos kā Dziesmu un deju svētki, resursi tiek nopietni plānoti - arī estrādē sestdienas vakarā dežurējušas gan ātrās palīdzības brigādes, gan bijusi mediķu telts, kā arī palīdzības punkti. Arī tas, ka, redzot ģībstošos bērnus, palīgā steigušies citu dienestu speciālisti, esot normāla dienestu savstarpējās sadarbības prakse.  

Tiklīdz sākušies paģībšanas gadījumi, uz Mežaparku nosūtīti arī papildu mediķu resursi. Bukša atzīmēja, ka resursi bijuši pietiekami un nepieciešamības gadījumā palīdzība varētu tikt sniegta vēl lielākam cilvēku skaitam. 

Aģentūra LETA vēsta, ka pirmajā koncerta stundā viss ritējis kā plānots, bet pēc tam ik pēc 10 minūtēm vismaz astoņiem līdz 10 bērniem bijusi nepieciešama mediķu palīdzība, jo, iespējams, no lielās slodzes tie sākuši ģībt.

Kad šādi gadījumi atkārtojušies biežāk, tad tika izsludināts 15 minūšu pārtraukums. Tomēr bērnu ģībšana turpinājusies un mediķi nav spējuši uzreiz visiem sniegt palīdzību, kas licis ģenerālmēģinājumu atcelt. 

Aģentūra LETA saskaitījusi, ka mediķu palīdzība bijusi nepieciešama aptuveni 30 dažāda vecuma bērniem, no kuriem atsevišķi nogādāti slimnīcās.

Tikmēr sestdienas vakarā notikušo aktīvi apspriež un ar iespaidiem dalās arī sociālo tīklu lietotāji. 


















Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā līdz svētdienai, 12.jūlijam, un tajos piedalās 37 890 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!