Foto: Publicitātes foto
Grāmata, kuru decembrī, viesojoties Rīgas Starptautiskajā kino festivālā, atklāja Līva Ulmane, nu nopērkama Latvijas grāmatnīcās. Grāmatas autors, norvēģu kinozinātnieks Jans Eriks Holsts grāmatā "Stārķa lidojums pār priežu mežu" ("Stork flying over pinewood") pētījis Baltijas valstu kino vēsturi kopš 1989. gada.

Grāmatā lasāms par vadošajiem režisoriem un producentiem reģionā, mūsu filmu panākumiem ārvalstīs, svarīgākajiem kino festivāliem Baltijas valstīs.

Jans Eriks Holsts grāmatā "Stork flying over pinewood" raksta par tām filmām, kuras latviešifilmējuši kopā ar Ziemeļvalstīm, taču paralēli šis pētījums ir arī stāsts par Latviju pēc neatkarības atjaunošanas. 

Rīgas Starptautiskā kino festivāla radošā direktore Sonora Broka par grāmatu saka: "Jana Erika Holsta grāmatas atklāšana viennozīmīgi bija viens no Rīgas Starptautiskā kino festivāla svarīgākajiem notikumiem. Grāmata piedāvā retrospektīvu ieskatu Baltijas un Ziemeļvalstu filmu kopprojektos atjaunotās neatkarības periodā kopš 1989. gada līdz pat šai dienai. 

Var apgalvot, ka Jans Eriks Holsts veicis unikālu pētījumu ar simbolisku nozīmi. Papildu interesei par kino projektiem, autors būtībā apraksta neatkarīgās Latvijas un tās kultūras attīstību."

Pētījums par Baltijas kino nozari raisījis interesi arī autora dzimtajā Norvēģijā, viens no valsts vadošajiem kinokritiķiem Pērs Hadals par to saka: "Skaista grāmata – eleganti sakārtota, tā ir kā karte pa relatīvi nezināmu teritoriju. Tajā pašā laikā tā ir svarīga arī kultūrpolitiskā aspektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!