Foto: Publicitātes attēli
Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja atbalstīja departamenta sagatavoto projekta pieteikumu Valsts Kultūrkapitāla fondam, lai iegūtu finansējumu Raiņa kapa ansambļa tehniskajai ekspertīzei un tehniskā restaurācijas projekta atjaunošanai, informē Rīgas domes pārstāvji.

"Raiņa kapsētas sakopšanai pievēršam lielu uzmanību, jo nākamgad tiks atzīmēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja. Pagājušā gada aprīlī Raiņa kapos atjaunojām bērzu aleju, iestādot 46 Himalaju bērzus. Šī aleja ir galvenais ceļš kapos, un tā ved uz Raiņa kapa ansambli. Tagad darba kārtībā ir pieminekļa restaurācija," stāsta Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

2007. gadā jau tika izstrādāts Raiņa pieminekļa restaurācijas plāns, taču līdzekļu trūkuma dēļ, tas netika realizēts, tāpēc tagad to nepieciešams aktualizēt. Nepieciešams attīrīt memoriāla ansambli no stīgaugiem un dekoratīviem stādījumiem, veikt memoriāla šūnakmens plātņu restaurāciju un šuvju atjaunošanu, salabot vecos un uzstādīt jaunus kāpņu pakāpienus, atjaunot ansambļa priekšlaukuma segumu un alejas granīta šķembu segumu. Tāpat nepieciešams izveidot jaunas celiņu apmales, atjaunot zālāju un dekoratīvos stādījumus memoriālam piegulošajā zonā.

Ja Valsts Kultūrkapitāla fonds atbalstīs Mājokļu un vides departamenta iesniegto pieteikumu, tad projekta atjaunošanai nebūs nepieciešams Rīgas domes līdzfinansējums un priekšfinansējums. Raiņa kapu ansambļa tehniskā ekspertīze un projekta atjaunošana ir īpaši aktuāli pirms jaunā ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas perioda, kad būs iespējams piesaistīt Raiņa kapa pieminekļa atjaunošanai un labiekārtošanai nepieciešamos finanšu līdzekļus, lai valsts nozīmes kultūras piemineklis tiktu restaurēts atbilstoši tehniskā stāvokļa ekspertīzē konstatētajam un tehniskajā projektā paredzētajam risinājumam.

Raiņa kapu ansamblis Rīgā, Aizsaules ielā 1A, ir iekļauts Valsts nozīmes aizsargājamo pieminekļu sarakstā. Raiņa kapsēta ir veidota un ieguvusi savu nosaukumu 1929. gadā, kad šeit apglabāts dzejnieks Rainis.

1935. gadā Raiņa kapavietā pēc tēlnieka Kārļa Zemdega un arhitekta Pētera Ārenda projekta tika uzcelts piemineklis. Tas tika darināts no sārtā Somijas granīta, ko ieguva Turku pilsētas apkaimē, un izkalts Ed.Kurau granīta un marmora darbnīcā, savukārt arhitektoniskā kolonāde veidota no Raunas šūnakmens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!