Foto: Publicitātes attēls

Piektdien, 9. decembrī, par Rīgas vizītkarti dēvētais Melngalvju nams svin 23. dzimšanas dienu kopš nama atjaunošanas. Vienlaikus tas svin arī 688. jubileju kopš nama celšanas.

"Melngalvju jeb Jaunais nams vairāk nekā 600 gadu bija Rīgas rota, neatņemama pilsētas sastāvdaļa, dzīru un saietu vieta ar krāšņām, bet stingrām tradīcijām, kā arī augstu prestižu, jo tā saimniekiem, neprecētajiem tirgotājiem, jūras braucējiem un zeltkaļzeļļiem, nenoliedzami, bija vara un daudz naudas. Tas redzams arī greznajā namā. Otrais pasaules karš gan tam bija liktenīgs, bet vēsturiskais uzraksts virs nama ieejas "Ja man kādreiz sagrūt būs, mani atkal celiet jūs" piepildījās, un īsi pirms Rīgas 800. jubilejas tas atkal atdzima," vēstīts "Delfi" projektā "Rīgas maršruti".

1999. gadā 9. decembrī Rātslaukumā notika atjaunotā Melngalvju nama iesvētīšana. Vispirms tika veikti arheoloģiskā izpēte, pēc tam par saziedotiem finanšu līdzekļiem tika uzsākta nama atjaunošana. 2022. gada 9. decembrī, SIA "Rīgas nami" un Melngalvju nams svin 23 gadu jubileju.

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd Melngalvju nams ir atvērts apmeklētājam no otrdienas līdz pat svētdienai. Atverot nama durvis, ikvienam viesim ir iespēja ienirt citā gadsimtā, izbaudīt krāšņo interjeru un izzināt Melngalvju nama stāstu. Visi priekšmeti un mākslas darbi Melngalvju namā ir ar savu stāstu un nozīmi.

Tāpat nams ir iecienīts fotosesiju, privātu svinīgu notikumu atzīmēšanai, piemēram, laulības ceremoniju, dzimšanas dienu un citu saviesīgu pasākumu rīkošanai.

Vairāk par Melngalvju nama vēsturi, tā atjaunošanu un apmeklējuma iespējām var uzzināt šeit.

Leģenda vēsta, ka tieši pie Melngalvju nama Rātslaukumā 1510. gadā atradās Eiropas pirmā Ziemassvētku egle. To mēs droši apgalvot nevaram, bet egle tieši tur mūs priecē arī šobrīd. Īsi pirms Ziemassvētkiem svētku rota priecēs arī Melngalvju nama apmeklētājus iekštelpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!