Foto: Agnese Bindere
Piektdien, 27. augustā, Latvijā noritēs Grupu kreklu diena, aicinot iedzīvotājus publiski godāt savus iemīļotos mūziķus un ziedot līdzekļus grūtībās nonākušu mākslinieku atbalstam.

Jau tradicionāli augusta pēdējā piektdienā ikviens tiek aicināts uzvilkt T-kreklu ar mīļāko grupu vai mūziķi, sociālajos tīklos publicējot savu fotogrāfiju kopā ar uzmundrinājuma vārdiem māksliniekiem. Pret ziedojumu iegūstot grupu kreklus mājaslapā lidzskana.lv, visi ienākumi tiek novirzīti grūtībās nonākušo mūziķu atbalstam. Šogad, atbalstot ziedojumu vākšanu, oriģinālu kreklu dizainu tieši šai labdarības akcijai izstrādājuši mūziķi, Latvijas Radio ētera personības – Ingus Ulmanis, Antra Stafecka, Edgars Raginskis, Andrejs Volkovs, rolands če un Roberts Gobziņš.

Grupu kreklu dienas iniciatīvas aizsācēji – Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv", 27. augustā visu dienu ēterā atskaņos to mūziķu kompozīcijas, kuru attēlus sociālajos tīklos ar tēmturi #GrupuKrekluDiena būs publicējuši klausītāji. Lai piedalītos šajā atbalsta sniegšanas dienā, jāuzvelk T-krekls ar mīļāko grupu vai mūziķi un sociālajos tīklos jāpublicē sava fotogrāfija, kopā ar uzmundrinājuma vārdiem, kādu stāstu vai vēlējumu māksliniekiem un dienas tēmturi.

Kā uzsver Latvijas Radio pārstāvji, iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka Grupu kreklu dienas foto publicēšanā iesaistās aizvien lielāks atbalstītāju skaits – pērn tika publicētas gandrīz 800 fotogrāfijas. Dienas norisē iesaistās ne vien individuāli fani, bet arī uzņēmumi un organizācijas.

Latvijas Radio 2 līdz 27. augustam laikā pēc pulksten 16 noritēs "Ceļojuma kreklu spēle", kas noslēgsies ar raidstacijas ētera personības, mūziķes Antras Stafeckas veidotā oriģinālkrekla izlozi.

Latvijas Radio 6 – NABA programmā 27. augustā laikā no pulksten 8 līdz 17 būs klausāmi dienas apskati un sarunas ar Robertu Gobziņu, "Oranžās Brīvdienas", "Čipsis un Dullais", "Rīta Stienis", "Juuk".

Par oriģināla dizaina kreklu, kas radīts labdarības akcijai, stāsta mūziķis Ingus Ulmanis: "Uz krekla uzzīmēju čunčiņu, kas simbolizē vislabāko dziedātāju pasaulē. Katrs dziedātājs tiecas pēc šāda – vislabākā - titula. Manuprāt, padot roku un atcerēties otru cilvēku brīdī, kad viņam kas pietrūkst, bet tev ir un vari ar to dalīties, ir svēts pienākums. Tas nav stāsts tikai par palīdzības sniegšanu, bet arī par sevi pašu; tā ir svarīga lieta, lai meklētu laimi savā dzīvē un sevī."

Mūziķis Roberts Gobziņš labdarības akcijas krekla tapšanā atcerējies stāstu par savu sadarbību ar grupu "Līvi": "Bija laiks, kad es devos līdzi grupai "Līvi" kā dīdžejs, lai spēlētu dejas pēc viņu koncerta. Mums bija tradīcija deju laikā kopīgi nodziedāt dziesmu "Meitene zeltene". Taču reiz šīs dziesmas vārdus es nodziedāju šādi: "Meitene, zeltene, klausies kā pukst mana zivs!" Aivars Virga noteica: "Tad jau tu pats esi Gobzivs!" Kopš tā laika mani sāka saukāt tieši šajā vārdā, kuru arī uzrakstīju uz krekla. Ir svarīgi iesaistīties šajā labdarības akcijā – es gribētu, lai visi mūziķi spētu dzīvot kaut vienu dieniņu ilgāk!"

Dziedātāja Antra Stafecka uz labdarības krekla uzzīmējusi nošu atslēgu: "Nav nekas skaistāks un naivāks par mūzikas valodu, ko saucu par dvēseles valodu. Tieši tajā ir jārunā, lai spētu adaptēties šajā pasaulē. Tik vienkārši. Aicinu iesaistīties šajā labdarības dienā – tā ir iespēja sniegt palīdzīgu roku un zināt, ka vismaz kādu nelaimē neatstāj vienu."

Grupu kreklu dienas norisi atbalsta arī grupas "Sudden Lights", "Astro'nout", "Čipsis un Dullais", "Pienvedēja Piedzīvojumi", mūziķi - ansis, Intars Busulis un citi.

Grupu kreklu dienu organizē Latvijas Radio, sadarbībā ar nodibinājumu "Fonds Līdzskaņa".

Grupu kreklu dienas iniciatīvu 2017. gadā Latvijā aizsāka jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv", iedvesmojoties no Igaunijas sabiedriskā medija popmūzikas radio "Raadio 2". Līdzīga akcija mūziķu atbalstam norisinās arī citviet pasaulē.

2019. gadā, līdztekus mūziķu autordarbu atskaņošanai ēterā, ņemot vērā klausītāju publicētās fotogrāfijas ar grupu T-krekliem, Grupu kreklu dienas ietvaros tika ziedoti 4005 eiro, palīdzot ansambļa "Manta" dalībniekam Raitim Viļumovam un viņa ģimenei, grupas "Dodo" dibinātājam un solistam Ģirtam Koknēvičam, dziedātājai un vokālajai pedagoģe Ingai Puhovai un ilggadējai Latvijas radio un TV estrādes un vieglās mūzikas orķestra izpildītājai Valdai Rudzītei. 2020. gadā ziedojumi 4915 eiro apmērā sniedza palīdzību Gunāram Meijeram un citiem mūziķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!