Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas "Gaismas pils" būvuzraugs "Hill International" 29.decembrī ir iesniedzis Kultūras ministrijā detalizētus aprēķinus, kas rāda, ka šā gada otrajā ceturksnī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvdarbu izmaksu samazinājums ir 836 113 latu, trešajā ceturksnī - 802 942 latu, kopā - 1 639 055 lati, liecina aģentūras LETA rīcībā esošās dokumentu kopijas.

Līgums, ko Kultūras ministrija ir slēgusi ar būvdarbu veicēju - Nacionālo būvkompāniju apvienību - ir spēkā tieši tādā redakcijā, kā līdz šim, apliecināja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Bīviņa.

Inflācijas vai deflācijas ietekme uz celtniecības izmaksām tiek un tikšot aprēķināta. Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības līgumā ietvertā formula inflācijas/deflācijas koeficienta - tas ir sadārdzinājuma vai ietaupījuma - aprēķināšanai netiekot apšaubīta.

Vienlaikus Nacionālā būvkompāniju apvienība uzskata, ka Centrālās statistikas pārvaldes dati par būvniecības izmaksu izmaiņām neataino patieso situāciju būvniecības tirgū. Proti, LNB projekts esot "izgaismojis" problēmu būvniecības nozarē kopumā - konkrēti to, cik precīzi ir statistikas aprēķini par industriju.

Statistikas datu aprēķins un metodika nav Kultūras ministrijas kompetencē, tādēļ Nacionālās būvkompāniju apvienības vēstuli, kurā tā apšauba inflācijas un deflācijas aprēķināšanas metodiku, KM pārsūtījusi Ekonomikas ministrijai, par potenciālu problēmu informējot arī Latvijas Banku, pastāstīja Bīviņa.

SIA "Baltijas komunikāciju centrs" projektu vadītāja Marta Krivade norādīja, ka indeksācijas mērķis ir nodrošināt taisnīgu cenu indeksāciju atbilstoši tirgus situācijas izmaiņām, taču NBA uzskata, ka indeksācijas metodika neatspoguļo reālo tirgus situāciju Latvijā.

Savukārt uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādinātā Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa iesniegumā Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) apgalvo, ka kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) rīkojumam par viņas atstādināšanu un disciplinārlietas ierosināšanu ir pavisam citi iemesli. Pēc Zvidriņas domām, domstarpību pamatā ir valsts sekretāres un ministres atšķirīgie viedokļi par nepieciešamību pildīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas "Gaismas pils" būvniecības līgumā ierakstīto prasību par būvdarbu izmaksu indeksāciju atbilstoši tirgus situācijai.

Nacionālā būvkompānija apšaubot līdz šim lietoto aprēķinu metodiku un neveicot indeksāciju, kas varētu valsts budžetā, pēc Zvidriņas teiktā, ietaupīt vairāk nekā vienu miljonu latu.

Zvidriņa arī pastāstīja, ka Jaunzeme-Grende otrajā dienā pēc stāšanās amatā Kultūras ministrijā esot paziņojusi, ka viņa norobežojas no "Gaismas pils" projekta, jo būvkompānijas "RBSSKALS" valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns ir viņas labs paziņa.

Tomēr turpmākajā laikā valsts sekretāre Zvidriņa no Jaunzemes-Grendes esot saņēmusi gan mutiskus, gan vēlāk arī rakstiskus rīkojumus, kas mudinājuši veikt pretlikumīgus vai valsts interesēs neatbilstošus uzdevumus, piemēram, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta uzraudzības padomes sēdē runāt par nepieciešamību indeksēt "Gaismas pils" būvniecības izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!