Kāds, iespējams, garīgi nelīdzsvarots vīrietis trešdien izdemolējis un nodarījis pamatīgus postījumus Salvadora Dalī un Pablo Pikaso darbu izstādes eksponātiem, tostarp sabojājot Dalī skulptūru "Eņģeļa parādīšanās", portālu "Delfi" informē Valsts policijā.

Izstādi uzraugošā darbiniece Jūlija pastāstīja, ka vīrietis uzvedies ļoti neadekvāti, sasitis skulptūru, logus un postījis mākslas darbus. Daudzviet zālē esot redzamas asins pēdas, jo uzbrucējs esot savainojies.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja izstādes biļešu pārdevēja Solvita, sākumā viņa izdzirdējusi troksni, tad izstādes zālē ieskrējis kāds vīrietis, kuram mugurā bijuši tikai pludmales šorti. Vīrietis bijis aptuveni 30 gadus vecs.

Izstādes kurators Jaroslavs Šadrins portālam "Delfi" pastāstīja, ka, visticamāk, vīrietis bijis narkotisko vielu reibumā, jo uzvedies ļoti neadekvāti. Šadrins norāda, ka sabojātā Dalī darba vērtība ir 50 000 eiro.

Pēc biļešu pārdevējas teiktā, agresīvo vīrieti savaldīt nav izdevies Latvijas Mākslinieku savienības vairākiem pārstāvjiem, kuri panākuši vien to, ka viņš tiek izolēts vienā telpas stūrī. Vēlāk krietni nopūlēties nācies arī trīs policistiem, stāstīja sašutušie izstādes rīkotāji un darbinieki.

Vīrietim pirms vandalisma izstādē "Salvados Dalī un Pablo Pikaso" izdevies izsist vairākus logus arī citā Mākslinieku savienības telpā.

Foto: DELFI

Vandali uz nestuvēm aizvedusi policija, bet izstādes darbinieki nu apzinot nodarītos postījumus.

Izdemolēta ir izstāde "Salvadors Dalī un Pablo Pikaso" kas izvietota Rīgā, Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā.

likumsargi saņēmuši izsaukumu uz izstāžu zāli. 1986. gadā dzimis vīrietis zālē neadekvāti uzvedies, izsitis stiklu un ar asinīm notraipījis mākslas darbu. Par huligānismu sākts kriminālprocess, bet vīrietis nodots mediķu rokās.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Sanita Malēja portālam "Delfi" sacīja, ka mediķu brigāde saņēmusi vīrieti no policijas un nogādājusi viņu ārstniecības iestādē. Viņam konstatēts neliels skrāpējums.

Vīrieša vecumu un slimnīcu, uz kuru vīrietis nogādāts, Malēja nekonkretizēja. Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka uzbrucējs nogādāts Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā.

Sabojātais Dalī darbs ir bronzas skulptūra "Eņģeļa parādīšanās".

Foto: DELFI

Tāpat ar vandaļa asinīm notraipītas vairākas gleznas, kas gan ir izstāžu zāles patstāvīgās ekspozīcijas daļa.

Foto: DELFI

Iepriekš vēstīts, ka tur līdz 27. septembrim notiek divu diženāko mūsdienu spāņu mākslinieku tēlniecības, keramikas un grafikas darbu izstāde. Šajā izstādē Rīgā pirmo reizi ir apskatāmi 30 Pablo Pikaso keramikas darbi, kā arī visa Salvadora Dalī keramika un slavenākās skulptūras. "Sieviete ugunī, sirreālie ziedi un citi fantastiski S. Dalī darbi... Skatītāji gūs retu iespēju salīdzināt divus ģēnijus un viņu redzējumu par sievietēm, koridu, svelmaino Spāniju un daudz ko citu," stāsta izstādes kuratori.

Izstādē apskatāmi vairāk nekā 200 Salvadora Dalī un Pablo Pikaso oriģināldarbi.

Izstādi rīko Latvijas Mākslinieku savienība un kolekcionārs un mecenāts Aleksandrs Šadrins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!