Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 8. novembrī, ar pirmizrādi "Pārmaiņu pārbaude" "Dirty Deal Teatro" tiks atklāts Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotais Ideju festivāls "Māksla un ekonomika". Tas notiks līdz 10. novembrim "Dirty Deal Teatro", Laikmetīgās mākslas centrā "kim?", LKA Zirgu pastā un Kaņepes Kultūras centrā.

"Tas ir neparasts notikums, kas pulcēs vienkopus māksliniekus un ekonomistus, lai runātu par to, vai vispār iespējama un kādai vajadzētu būt ekonomikai, kas rēķinās gan ar cilvēku, gan visas planētas nākotni," skaidro festivāla rīkotāji. Ideju festivāls piedāvās lekcijas, diskusijas, izrādes, filmas, spēles un politisko karaoki, gan nopietnā, gan izklaidējošā veidā rosinot kritisku domāšanu ilgtspējīgas nākotnes vārdā.

"Izrādās, ka ekonomika un tās likumsakarības var būt interesants izpētes objekts māksliniekiem. Festivālā viņi eksperimentēs ar ekonomikas teorijām un mēģinās tās padarīt saprotamas sev un saviem skatītājiem," skaidro pasākumu rīkotāji.

Kas ir nauda, kā tā rodas un kāpēc mūsu dzīvē tik lielu vietu ieņem parādi? Vai nepārtrauktas izaugsmes un arvien pieaugoša patēriņa ideja nav pretrunā dabas likumiem? Vai tiešām cilvēka dabai visatbilstošākā ir liberālā tirgus ekonomika? Vai māksla ir jāsubsidē? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēs un daudz jaunu jautājumu uzdos aktrise un režisore Dete Glashuvera no Amsterdamas, mūziķis Amunds Šjēlie Svēns no Oslo, režisors, dzejnieks un ilgtspējīgas attīstības speciālists Harijs Džailss no Edinburgas, rakstnieks un filozofs Pīters Debuisers no Briseles un multimāksliniece Maike Londa no Tallinas, kā arī divas vietējo mākslinieku komandas, kas darbojas "Dirty Deal Teatro": dramaturgs Jānis Balodis, režisors Kārlis Krūmiņš, aktrise Anta Aizupe, scenogrāfe Sintija Jēkabsone un video operators Dainis Juraga izrādē-eksperimentā "Pārmaiņu pārbaude" un jaunie režisori Paula Pļavniece un Viesturs Roziņš sadarbībā ar teksta grupu "Orbīta" interaktīvā spēlē "Diena pēc naftas".

Uz festivālu ieradīsies britu Jaunās ekonomikas fonda (NEF) ekonomists Džeimss Mīdvejs, un "The Guardian" ekonomikas žurnāliste Ellija Mae O'Hāgana, kuri vadīs NEF meistardarbnīcu žurnālistiem, ekonomistiem, vides aktīvistiem un māksliniekiem, lai stiprinātu argumentus alternatīvām pieejām ekonomikai.

Džeimss Mīdvejs, kurš ir daudzu kritisku publikāciju autors un līdzautors grāmatai "Eirozonas krīze" (2012), lasīs divas publiskas lekcijas visiem interesentiem:

  • 8. novembrī plkst. 9.30 Stokholmas Ekonomikas augstskolā sadarbībā ar Sociālās uzņēmējdarbības forumu būs lekcija par alternatīvām taupības ekonomikai un neizmantotajām iespējām "Atveseļošanās vai atgriešanās".
  • 9. novembrī plkst. 11.00 "Dirty Deal Teatro" notiks lekcija "Lielās pārmaiņas ekonomikā" - par radikālu pārmaiņu nepieciešamību ekonomiskajā domāšanā. Šai lekcijai sekos diskusija ar ekonomistiem Elliju O'Hāganu, Jāni Bērziņu un Eināru Cilinski par to, vai un kā alternatīvas ekonomikas idejas iespējams attiecināt uz Latvijas situāciju.
10. novembrī plkst. 12.00 "Dirty Deal Teatro" uz sarunu "Individuālās pārmaiņu stratēģijas" par to, kādas izveidojušās attiecības ar naudu un biznesu un kādas pārdomas raisījuši ekonomisko tēmu pētījumi, gatavojot izrādes, aicina festivāla mākslinieki.

Džeimsa Mīdveja lekciju un abas diskusijas 9. un 10. novembrī būs iespējams vērot arī interneta tiešraidē sabiedriskās politikas portālā Politika.lv.

Festivāla vakara programma veidota sadarbībā ar Kaņepes kultūras centru un "Kinobizi", un tajā tiks piedāvātas divas dokumentālas filmas un Politiskā karaoke:

  • 9. novembrī plkst. 21.00 būs iespējams noskatīties britu režisores Emīlijas Džeimsas filmu "Rīkojies" ("Just Do It"), kas "no iekšpuses" stāsta par klimata aktīvistu kustību Lielbritānijā un kuras veidošanā piedalījies festivāla "Homo Novus 2013" viesmākslinieks, vides aktīvists Džeimss Ledbiters.
  • 10. novembrī plkst. 21.00 rādīsim beļģu kinorežisora Manu Riša un britu rakstnieka Patrika Marnhama stāstu par atombumbas izgudrošanu un šī fakta radītajām sekām Japānā, ASV un Āfrikā "Čūskas deja" ("Snake Dance"). Politiskā karaoke, kuru veido Ģirts Šolis un Andris Kalnozols no apvienības umka.lv, piedāvās skatītājiem dziesmu vietā izpildīt politiķu un citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku runas.

Biļetes uz festivāla izrādēm var iegādāties "Biļešu paradīze" kasē, pārējie notikumi - bez maksas. Pilna festivāla programma
pieejama šeit
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!