Foto: Publicitātes attēli
Šonedēļ Rīgā tapis Baltijā lielākais ēkas sienas zīmējums "Saule, Pērkons, Daugava", ko veidojuši ielu mākslinieki Kiwie un Rudens Stencil festivāla "Blank Canvas" laikā, popularizējot ielu mākslas un grafiti kultūru.

Mākslinieki skaidro, ka šis darbs sapludina seno ar mūsdienīgo, liekot domāt par mūžīgām vērtībām. Autori uzsver, ka siena izdaiļota ar ēkas īpašnieka atļauju.

Mākslas darbs brīvi aplūkojams Tallinas ielā 46 (starp Čaka un Barona ielu).

"Brīdī, kad atradām šo sienu, bija skaidrs - jāveido kaut kas masīvs un iespaidīgs. Diezgan ātri nonācām pie idejas radīt "remiksu" starp tradicionālo un jauno, veidojot vēl nebijušu savienojumu. Ēkas zīmējums tapis, iedvesmojoties no 1938.gada Dziesmu svētku plakāta," par darba ideju stāsta ielu mākslinieks Kiwie.

"Dziesmu un deju svētkos šo dziesmu izpilda kā neoficiālo himnu. Vārdi ir no Raiņa poēmas "Daugava". Tikai retais mūsdienu cilvēks apzinās šīs poēmas vārdu nopietnību un patiesumu. Interesants fakts, ka Rainis poēmu sarakstīja pirms 100 gadiem, taču, palūkojoties uz pašreizējiem notikumiem, ir skaidrs, ka fundamentāli problēmjautājumi ir palikuši un procesi sabiedrībā ir gaužām līdzīgi jau iepriekš redzētajiem un piedzīvotajiem," par projekta ideju pārdomās dalās ielu mākslinieks Dainis Rudens, kurš pazīstams ar pseidonīmu "Rudens Stencil".

Siena, uz kā veidots krāsojums, ir 22 metrus augsta un 35 metrus plata, tādējādi nodrošinot "audumu" teju 800 kvadrātmetrus lielam zīmējumam. Mākslas darba izveidošana prasīja vairāk kā 16 dienas, strādājot katru dienu no rīta līdz vakaram. Zīmējuma tapšana sasaucas ar dziesmu – mākslinieki krāsoja gan saulē un karstumā, gan negaisa un pērkona laikā.

Izstrādājot zīmējuma konceptu, tā izveidē piedalījās latviešu literatūrzinātniece Janīna Kursīte un latvju zīmju pazinējs un mākslinieks Modris Tenisons, kurš detalizēti sekoja līdzi zīmējuma izstrādei no pirmās līdz pēdējai mākslas darba tapšanas dienai.

Diskutējot ar Andri Gaili, mākslinieki spēja padziļinātāk izprast vēstures faktus un laikus, kas saistās ar poēmas "Daugava" tapšanas laiku. Sienas krāsojumu realizēt palīdzēja jaunais mākslinieks Ēriks Caune. 800 kvadrātmetrus lielais ielu mākslas projekts tapis sadarbībā ar "Rīga 2014" un mājas saimnieka atbalstu.

Mākslas darba atklāšanā piedalījās kopkoris, Airas Birziņas vadībā apvienojoties dalībniekiem no koriem "Balsis", "Norise" un "Soare".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!