Foto: Publicitātes foto
Kāpjot augstāk Gaismas pilī, nonākam 3. stāvā – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Nozaru literatūras centra Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā. Turpat pavisam drīz būs arī Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēkas lasītava, bet pašlaik notiek tās krājuma veidošana.

Ko tur meklēt?

Šajā lasītavā var meklēt zinātniskās literatūras krājumu dabaszinātnēs, veselības zinātnēs, lauksaimniecībā, inženierzinātnēs, datorzinātnēs, sportā latviešu, angļu, krievu, vācu, franču un citās valodās. "Dažās jomās latviski iznākusi tikai viena kvalitatīva grāmata, tāpēc, lai nodrošinātu plašu spektru konkrētajā jomā, mums nemaz nav citas alternatīvas, kā krājumu komplektēt no grāmatām svešvalodās. Arī daudzās tā dēvētajās jaunajās sfērās pārsvarā ir grāmatas svešvalodās, jo latviski vēl neviena nav izdota, piemēram, par nanotehnoloģijām," stāsta Nozaru literatūras centra vadītāja Ludmila Macpane. Toties joprojām lasītāji iecienījuši arī daudzas grāmatas, kas izdotas padomju laikos, "jo tajās ir teorija, kas nenoveco un kuras neskar politika, piemēram, par siltumtehniku".

Lasītavas speciālistes stāsta, ka pēdējā laikā aktivizējies pieprasījums pēc pagājušā gadsimta 20.-40. gados izdotajām praktiska rakstura grāmatām, teiksim, kā uzmeistarot kūpinātavu, kā veikt sadzīviskus darbus, neizmantojot sadzīves ķīmiju, bet tikai dabiskas izejvielas. Pēdējo gadu modes kliedziens nav gājis secen arī šai lasītavai - cilvēkiem pastiprinātu interesi raisa zaļais dzīvesveids. Saglabājas arī augsta interese par informācijas tehnoloģijām, bet šajā jomā viss strauji mainās, tāpēc lasītājiem topā izvirzījušās e-grāmatas, kas pieejamas datubāzēs.

Arī individuālas lekcijas

Par krājuma kvalitāti savdabīgā veidā liecina fakts, ka mācībspēki šurp ved savus audzēkņus, lai tieši bibliotēkas telpās lasītu lekcijas. Kāpēc? Tik ļoti vienkāršā iemesla pēc, ka te vienuviet pieejama plaša literatūra. Kādreiz, vēl vecajās telpās, šādas grupiņas meklēja sev nomaļāku vietu, lai lekciju varētu noklausīties un arī materiālus aplūkot, netraucējot citiem bibliotēkas apmeklētājiem, taču Gaismas pilī ir paredzētas īpašas telpas grupu nodarbībām. "Piemēram, mūsu krājumos ir ļoti kvalitatīvas grāmatas par mēbeļu restaurāciju. Kad tās ieraudzīja kāds mūsu bibliotēkas apmeklētājs, kurš ir arī šīs jomas speciālists, sāka šurp vest savus audzēkņus," stāsta Ludmila Macpane.

Laba ziņa arī tiem, kuriem varētu būt vēlēšanās plašajās lasītavās baudīt absolūtu klusumu vai arī mācīties, pētīt vai vienkārši lasīt grāmatu vientulībā. Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā ir ierīkotas telpas individuālam darbam. Tiesa gan, par šādu telpu izmantošanu būs jāšķiras no simboliskas naudas summas (pāris eiro). Vislielākā interese par šādām telpām (tās iespējams arī rezervēt) paredzama no tiem lasītājiem, kas nodarbojas ar pētniecību.

Kas jauns?

Visās lasītavās nu ir ierīkoti arī jaunieguvumu plaukti, kuros aplūkojamas tās grāmatas, kas nupat papildinājušas krājumus. Pēc pāris nedēļām tās atrod vietu attiecīgo tēmu sadaļās, bet arī tur tās pāris nedēļas būs izceltas uz krājumu fona, lai lasītāji viegli un ērti var ieraudzīt jaunās grāmatas. "Pieredze rāda, ka jaunumu plauktā daudzi atrod sev ko interesantu šķietami nesaistošā tēmā. Katalogā, protams, šī grāmata ir atrodama, bet pavisam cita interese rodas, ja grāmatu var paņemt rokās un pašķirstīt," atzīst Ludmila Macpane. Der zināt, ka jauniegūto grāmatu un citu izdevumu saraksti aplūkojami arī LNB mājaslapā internetā - tur var iepazīties ar jaunieguvumiem divu gadu amplitūdā. Ar informāciju par jaunākajiem Latvijā izdotajiem izdevumiem var iepazīties Bibliogrāfijas institūta izdotajā biļetenā "Latvijas jaunākās grāmatas", kas arī pieejams elektroniski (sākot ar 1999. gadu).

Jauninājums arī tas, ka nozaru lasītavās regulāri tiek rīkotas grāmatu izstādes no krājumiem, lai parādītu to daudzveidību. Šobrīd tur izveidotas tematiskās izstādes par ūdens tēmu. Tematiskās ekspozīcijas papildinās arī lekcijas par attiecīgo tēmu.

Pusaudžu atklājums

Šovasar secināts kāds interesants fakts - šurp sākuši plūst pusaudži. Lasītavas darbinieces izsaka pieņēmumu, ka, iespējams, viņi dzīvo netālu, varbūt pa vasaru nav ko darīt, varbūt - te atklājuši jaunu pasauli, par kuras esamību pat nav zinājuši. Tiesa gan - nu bibliotēka ir moderna vide, kura piedāvā visu nepieciešamo, ne tikai grāmatas. "Parasti pusaudži šurp nāca vien tad, ja skolotājs atsūtīja, bet tagad nāk paši, skatās grāmatas par dzīvniekiem, par kosmosu, par augu valsti, pat kulināriju... Te viņi pavada savu brīvo laiku. Un kāpēc gan ne?"

Fakti

Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītava izvietota ēkas 3. stāvā.

Stāva interjerā iemūžināta desmit latu nomināla violetā krāsa.

Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas krājumā atrodas vairāk nekā 17 000 iespieddarbu, to skaitā enciklopēdijas, vārdnīcas un rokasgrāmatas.

Lasītava ik gadu saņem vairāk nekā 1000 jaunieguvumu.

Lasītājiem tiek piedāvāta Materiālās kultūras vēstures kartotēka, Dabaszinātņu un lietišķo zinātņu datubāze, kā arī krājumu papildina lasītavā pieejamās Latvijas un ārzemju tiešsaistes abonētās datubāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!