Foto: DELFI
Šonedēļ Eiropas kultūras galvaspilsētas ietvaros notiekošās akcijas "Cafe Spleen jeb Augusts 1914" teltī būs iespēja gan nokļūt "Maģiskajā teātrī", gan redzēt divu režisoru/scenogrāfu veidotu izrādi/dialogu, gan kopīgi lasīt Jāņa Akuratera romānu, gan dzirdēt Jura Kulakova jauno dziesmu ciklu, atklāj Akuratera muzeja pārstāvji.

Jau ziņots, ka "Café Spleen jeb Augusts 1914" ir pasākumu cikls, kur laikā augustā notiks koncerti, lekcijas, dzejas lasījumi, diskusijas un kinoseansi, kas no dažādiem skatpunktiem aplūkos glezniecības, mūzikas, dzejas un citu mākslas veidu klātbūtni Pirmajā pasaules karā un latviešu strēlnieku cīņās.

Tas, ka cikls notiek Jāņa Akuratera memoriālajā muzejā, nav nejaušība – pazīstamais dzejnieks ir bijis viens no tiem radošajiem cilvēkiem, kurš kā brīvprātīgais devās leģendārajā pulkveža Jukuma Vācieša 5. Zemgales pulka 1916. gada iesaukumā. Par šo laiku vēsta Jāņa Akuratera romāns "Ugunīgie ziedi", no kura arī atvasināts šā pasākumu cikla nosaukums.

                                    Pasākumu programma:

Otrdien, 26.augustā plkst.19.00 izrāde/dialogs "Šillera "Laupītāji" 3 atklāsmēs". 2. atklāsme.

Darbojošās personas - režisori un scenogrāfi - Reinis Suhanovs un Viktors Jansons. Mūzika - Normunds Katajs Paeglis (kornete).

Par izrādes/dialoga izveides pamudinājumu režisors Viktors Jansons vēsta: "Pētot Pirmā pasaules kara laika fotogrāfijas, kas fiksējušas strēlnieku pašu iestudētās izrādes, manu uzmanību piesaistīja bilde ar aktieriem, kas spēlējuši Šillera "Laupītājus".

Kādēļ Šillera "Laupītāji"? Kara laikā, kad ik dienas ir līķu kaudzes, nežēlība, brutalitāte, kad latviešu strēlnieki tiek izdzīti vācu lielgabalu priekšā nāvei, kādēļ tad - Šillera "Laupītāji"? Vai tas nav absurdi? Un vēl - Šillera "Laupītāji" taču ir arī pirmā zināmā latviešu iestudētā izrāde. Kas šajā lugā ir tik suģestējošs? Šis jautājums man nedeva mieru un bija pamudinājums, lai ķertos pie lugas pārlasīšanas - vai varbūt izlasīšanas... Jāatzīst, ka neko tik emocionāli satriecošu man nebija nācies pēdējā laikā lasīt..."


Trešdien, 27.augustā plkst.19.00 izrāde/dialogs "Šillera "Laupītāji" 3 atklāsmēs". 3. atklāsme.

Darbojošās personas - režisori un scenogrāfi - Reinis Suhanovs un Viktors Jansons turpina izrādi/dialogu ar 3.atklāsmi. Normunds Katajs Paeglis veido muzikālo vēstījumu ar kornetes skaņām.

Reinis Suhanovs ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu 2008. gadā un Latvijas Kultūras akadēmijā apguvis Dramatiskā teātra režijas programmu (2013). Kā jaunais scenogrāfs ir ieguvis gan zelta medaļu starptautiskajā Prāgas Kvadrinnālē 2007.gadā, gan 2010.gadā Gada scenogrāfa titulu par izrādi "Tils Pūces spieģelis" Dailes teātrī.

Viktors Jansons ir mācījies Maskavas Ščukina augstākā teātra skolas režijas fakultātē, Pēterburgas (Ļeņingradas) Kultūras institūta Režijas fakultātē, Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļā. No 1974.gada līdz 1982.gadam bijis Pēterburgas Ļeņingradas Studentu teātra Studio un Valsts Jaunatnes teātra galvenais mākslinieks un scenogrāfs. Iestudējis un veidojis scenogrāfijas izrādēm Pēterburgā, Novosibirskā, Rīgā, Valmierā u.c.

Ceturtdien, 28.augustā plkst.19.00 pasākums "Jāņa Akuratera romāns "Ugunīgie ziedi". Kopīgā lasīšana".

Lasīšanas procesu vadīs literatūras zinātnieki Dr.philol. Maija Burima un Dr.philol. Raimonds Briedis. Un ikviens ir aicināts pievienoties lēnās lasīšanas norisē ar savu komentāru, ar savu teksta lasījuma pieredzi, lai kopīgi risinātu romāna tekstā iešifrētās zīmes un ļautos teksta baudīšanai.

"Cauri ziemeļnaktij, sniegiem un sāpēm kā liesmainas puķes paceļas strēlnieku tēli un zūd viens pār otra. Varbūt tie nemaz nebija sapņu tēli, bet dzirkstis, kuras izgrūž lokomotīve nakts tumsā... Dzirkstis no tā mūžīgā ugunskura, kas dedzina cilvēci ar bezgalīgām cīņām un rauj to uz priekšu cauri naktij tur, kur ved viņas sapņi." - tā romāna "Ugunīgie ziedi" noslēgumā, tēlojot latviešu strēlnieku aizbraukšanu 1918.gada ziemā no Latvijas uz Maskavu, raksta Jānis Akuraters.

Piektdien, 29.augustā plkst.19.00 pasākums "1.laikmeta nogrieznis. "Maģiskais teātris - ieeja tikai jukušiem. Akuraters vai Hese? 1905.gada revolūcijas triumfs un posts."

Maģiskajā teātrī stāsts par Jani Akurateru paralēlēs ar Hermaņa Heses romānu "Stepes vilks". Komentāru autors - Viktors Jansons. Juris Kulakovs pats izpildīs savas komponētās dziesmas ar Jāņa Akuratera vārdiem (katru no šīm d ziesmām komponists ir veltījis sev kādai tuvai sievietei).

Sestdien, 30.augustā plkst.19.00 pasākums "2.laikmeta nogrieznis. "Cafe Spleen". Jukums Vācietis un latviešu dzejnieki Pirmā pasaules kara mistērijā."

Jura Kulakova jauno dziesmu ciklu ar Jāņa Akuratera, Kārļa Skalbes, Annas Brigaderes, Jāņa Ziemeļnieka vārdiem izpidīs Ieva Akuratere un Miervaldis Jenčs. Vienu dziesmu, spēlējot akordeonu, izpildīs arī pats komponists.

Biļetes uz pasākumiem "Biļešu Paradīzē" un pirms pasākumiem Jāņa Akuratera muzejā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!