Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas Parlaments (EP) Krievijā ieslodzītajam ukraiņu kinorežisoram Oļegam Sencovam piešķīris Saharova balvu par domas brīvību, ziņo "Radio Free Europe/Radio Liberty".

Sencovs apbalvots ar 50 tūkstošu eiro lielu naudas balvu par "ārkārtīgu ieguldījumu" cilvēktiesībās, savukārt svinīgā balvas piešķiršanas ceremonija notiks EP Strasbūrā, 12, decembrī.

Sencovs, kurš oktobrī bija spiests pārtraukt 145 dienas ilgušo badastreiku, 9. oktobra Eiroparlamenta starptautisko attiecību un attīstības komiteju biedru balsojumā no trim finālistiem izvēlēts par uzvarētāju. Pārējie apbalvojuma kandidāti bija marokāņu aktīvists Nasers Zefzafi un 11 nevalstiskās organizācijas, kuras glābj migrantus, kuri dodas pāri Vidusjūrai uz Eiropu.

Plenārsēdē paziņojot 2018. gada laureātu, EP priekšsēdētājs Antoni Tajāni teica: "Ar savu drosmi un apņēmību, apdraudot savu dzīvību, Oļegs Sencovs ir kļuvis par simbolu pasaulē cīņā par politisko ieslodzīto atbrīvošanu Krievijā un visā pasaulē. Piešķirot viņam Saharova balvu, Eiropas Parlaments izsaka solidaritāti un atbalstu viņam un idejām, par kurām viņš iestājas. Mēs pieprasām, lai viņu nekavējoties atbrīvo. Viņa cīņa mums atgādina, ka mūsu pienākums ir aizstāvēt cilvēktiesības visā pasaulē, jebkuros apstākļos."

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Viņš uzsāka badastreiku 14. maijā, pieprasot atbrīvot 64 ukraiņu politieslodzītos, taču bija spiests pārtraukt to 6. oktobrī, apgalvojot, ka tā rīkoties viņam likušas cietuma amatpersonas.

Saharova balva nosaukta padomju fiziķa, disidenta un cilvēktiesību aktīvista Andreja Saharova vārdā. EP to dibināja 1988. gadā ar mērķi godināt atsevišķas personas un organizācijas, kuri aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!