Foto: Nauris Cinovičs

Prestižais Apvienotās Karalistes laikraksts "The Guardian" novērtējis Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas absolventa Naura Cinovica "krokainos" šķīvjus, kuru dizains paredzēts, lai apmānītu cilvēka prātu un ļautu patērēt mazāk ēdiena. Pašreiz mākslinieks attīstīta šķīvja ideju un sāk tā testēšanu, portālam "Delfi" pavēsīja Latvijas Mākslas akadēmijas pārstāve Linda Indriksone.

"Mana ideja ir radīt sajūtu, ka cilvēks apēd vairāk ēdiena nekā patiesībā. Smadzenēm nepieciešamas vismaz 20 minūtes, lai saņemtu ziņu, ka jūtamies paēduši, tāpēc ātrāka ēšana liek domāt, ka mums nepieciešams vairāk ēdiena. Ēdot lēnāk, ziņa par sāta sajūtu smadzenēm tiek nodota ātrāk un mēs ēdam mazāk," stāsta Nauris Cinovics.

Šķīvis tiks veidots no caurspīdīga stikla ar domu pārvērst vakariņu ēšanu par sarežģītāku un ilgāku procesu nekā ierasts. Tikt pie kārotā zivs gabala vai noklīduša burkāna šķīvja daudzajos ielokos var izrādīties laikietilpīgi, būtiski samazinot cilvēka vidējo ēšanas ātrumu. Dizainers izveidojis arī smagus ēšanas piederumus, ar domu padarīt ēšanu līdzīgāku darbam, tādā veidā pagarinot ēšanas procesu. Katrs viņa izveidotais piederums – nazis, karote vai dakša – sver 1,3 kilogramus. Testēšanas rezultātā tika pierādīts, ka šo piederumu izmantošana paildzina vidējo ēšanas laiku no septiņām uz vienpadsmit minūtēm.

Nauris Cinovics šogad prezentēja savu ideju Portugālē notiekošajā Eiropas kongresā, kas veltīts liekā svara problemātikai (European Congress on Obesity), kurā eksperti izrādīja interesi par šķīvja koncepciju. Atzinīgus vārdus pauduši daudzi nozares eksperti – Dr. Pauls Kristiansens (Paul Christiansen) no Liverpūles Universitātes Psiholoģijas skolas (University of Liverpool's school of psychology), diētas un iedzīvotāju veselības profesore Sūzana Džeba (Susan Jebb) un uzvedības psihologs Čārlzs Spenss (Charles Spence), kā arī veselības psiholoģijas profesore Džeina Ogdena (Jane Ogden) no Surejas Universitātes (University of Surrey).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!