Foto: LETA

Oktobrī apstiprināta jauna Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padome, bet par tās priekšsēdētāju ievēlēta Liepājas universitātes lektore, muzikoloģe un Liepājas domes deputāte Dace Bluķe, portālu "Delfi" informēja VKKF sabiedrisko attiecību speciāliste.

Jaunajā Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomē darbosies Dace Jurka (Nacionālās kultūras padomes pārstāve), Dace Bluķe (Latvijas Radošo savienību padomes pārstāve), Nauris Puntulis (Kultūras ministrs), Līga Šulca (Finanšu ministrijas pārstāve), Ināra Dundure (Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve), kā arī visi VKKF nozaru priekšsēdētāji: Alise Ģelze, Agrita Ozola, Inga Bodnarjuka-Mrazauskas, Edgars Saksons, Agnese Lāce, Kārlis Krūmiņš, Anete Karlsone un Māris Čačka. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēta Dace Bluķe, bet par padomes priekšsēdētājas vietnieku – Kārlis Krūmiņš.

Dace Bluķe savu ievēlēšanu komentē šādi: "Man ir liels prieks pēc ilgāka pārtraukuma atgriezties VKKF padomē. Augstu novērtēju kultūras ministra Naura Puntuļa uzticēšanos, virzot manu kandidatūru padomes priekšsēdētāja amatam, kā arī pārējo padomes locekļu atzinīgos vārdus par mūsu līdzšinējo sadarbību un pozitīvo balsojumu padomes priekšsēdētāja ievēlēšanā.

Jaunās padomes sastāvu vērtēju kā ļoti profesionālu, ar kuru kopā, ceru, ka spēsim ne tikai turpināt iesāktos darbus, bet arī risināt vairākus izaicinošus uzdevumus. Piemēram, mazināt nevienlīdzīgo konkurenci konkursos starp nevalstisko sektoru un valsts dotētajām institūcijām, uzlabot projektu vērtēšanas kritērijus, kā arī to ievērošanu ekspertu komisijās un citus darbus."

VKKF padome ir augstākā VKKF pārvaldes institūcija, to apstiprina Ministru kabinets. VKKF padomes sastāvā ir kultūras ministrs, Finanšu ministrijas, Nacionālās kultūras padomes, Radošo savienību padomes, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji un katras nozaru ekspertu komisijas priekšsēdētājs. Fonda padomes pilnvaru laiks ir divi gadi. Fonda padomes locekļi VKKF padomē drīkst darboties ne vairāk kā vienu pilnvaru laiku pēc kārtas. VKKF lemj par VKKF darbības stratēģiju, nosaka gada prioritātes kultūras projektiem, izsludina un organizē projektu konkursus, sadala fonda līdzekļus kultūras projektu īstenošanai. VKKF padome saskaņā ar apstiprināto VKKF nozaru ekspertu komisiju nolikumu izveido fonda nozaru ekspertu komisijas.

Dace Bluķe ir Liepājas universitātes lektore, muzikoloģe, Liepājas domes deputāte. Absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas muzikoloģijas nodaļu, Latvijas Kultūras akadēmijā ieguvusi maģistra grādu Kultūras teorijas specialitātē. Bijusi Liepājas Kultūras pārvaldes Kultūrpolitikas nodaļas vadītāja, Liepājas Simfoniskā orķestra izpilddirektore, Latvijas Komponistu savienības valdes priekšsēdētāja.

Strādājusi par lektori vairākās augstskolās — Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā, Liepājas Universitātē, biznesa augstskolā "Turība"; bijusi Latvijas Radošo savienību padomes valdes priekšsēdētāja, 13. Saeimas deputāte (iegūstot deputāta pilnvaras uz laiku). Par īpašu veikumu un sasniegumiem Liepājas kultūras dzīvē 2012. gadā saņēmusi Liepājas kultūras balvu; par ieguldījumu Baltijas valstu sadarbības stiprināšanā kultūras jomā 2022. gadā saņēmusi Baltijas asamblejas medaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!