Foto: DELFI
Igaunijas valsts koncertaģentūra "Eesti Kontsert" piektdien, 31. martā, paziņoja, ka pārtrauc sadarbību ar diriģentu un vijolnieku Andresu Mustonenu, jo viņš uzstājies Krievijā.

"Eesti Kontsert" nav Mustonena darba devējs, taču viņš tai līdz šim sniedza ārštata pakalpojumus kā senās mūzikas ansambļa "Hortus Musicus" mākslinieciskais vadītājs.

Laikraksts "Postimees" šonedēļ ziņoja, ka Mustonens 19. martā piedalījies koncertā Novosibirskā kopā ar diviem Krievijas mūziķiem - pianisti Jekaterinu Mečetinu un džeza trompetistu Vadimu Eilekrigu. Mečetina ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina kultūras un mākslas padomes locekle. 2014. gadā Mečetina parakstīja Krievijas kultūras darbinieku paziņojumu, kurā pausts atbalsts Krimas aneksijai. Viņa arī piedalījusies pasākumos Ukrainas Doneckas un Luhanskas apgabalu okupētajās teritorijās pasludināto tā dēvēto tautas republiku atbalstam.

Uz "Postimees" lūgumu paskaidrot savu uzstāšanos koncertā Novosibirskā Mustonens atbildēja, ka to nekomentēs, jo "dzīvo augstu un lido augstu".

"Es to nekomentēšu. Mēneša laikā esmu apmeklējis kādas desmit valstis. Es nekomentēšu, neviens man nav jautājis, ko esmu darījis Izraēlā, Vācijā un Itālijā. Es nekomentēšu gadījumus, kad atbraucu uz Igauniju. Tie visi ir vienlīdzīgi pasākumi, un es tos nekomentēju. Es dzīvoju augstu un lidoju augstu," sacīja Mustonens.

"Eesti Kontsert" vadītāja Kertu Orro piektdien, 31. martā, paziņoja, ka sadarbība ar Mustonenu vairs nav iespējama, jo viņa rīcība ir pretrunā ar ētikas normām un lojalitāti Igaunijas valstij.

"'Eesti Kontsert" vērtības noteic augsti ētikas standarti un lojalitāte Igaunijas valstij. Andress Mustonens ar savu rīcību un attieksmi ir parādījis, ka viņam nerūp šīs vērtības. Mums tas nozīmē nepārvaramu vērtību konfliktu un uzticības zaudēšanu, tāpēc mēs pārtraucam sadarboties ar viņu," uzsvēra Orro.

Sestdien, 1. aprīlī, Tallinā paredzētais "Hortus Musicus" koncerts ir atcelts.

Svētdien, 2. aprīlī, Mustonenam bija paredzēts piedalīties koncertā Tallinas Kārļa baznīcā, taču tagad organizatori viņam dalību atteikuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!