Foto: LETA. Lēlo Tungala
Igaunijas valsts prēmijas par mūža ieguldījumu kultūrā šogad saņems rakstnieces Lēlo Tungala un Vīvi Luika, kā arī dabaszinātnieks Freds Jisi, nolēmusi Igaunijas valdība.

Igaunijā ik gadus tiek piešķirtas trīs valsts kultūras prēmijas par mūža ieguldījumu, un vienas prēmijas apmērs ir 64 000 eiro. Godalgas tiks pasniegtas 24. februārī, Igaunijas Republikas Neatkarības dienā.

Lēlo Tungalas kandidatūru godalgošanai izvirzījis grāmatu apgāds "Tanapaev", norādot, ka viņa jau gandrīz 50 gadus ir viena no iemīļotākajām igauņu bērnu rakstniecēm, dzejniecēm un dziesmu tekstu autorēm. Tungalai iznākušas aptuveni 90 grāmatas, un pēc viņas darbiem veidotā filma "Biedrs bērns" pērn atzīta par gada labāko igauņu kinofilmu.

Izvirzot prēmijai Vīvi Luikas kandidatūru, Igaunijas Rakstnieku savienība atzinusi viņu par vienu no svarīgākajām un redzamākajām igauņu rakstniecēm un vienlaikus arī par "labāko sociāli aktīva intelektuāļa paraugu". Viņas kandidatūru apbalvošanai izvirzījusi arī Tallinas Uiversitāte un Igaunijas Zinātņu akadēmijas Marijas Underes un Elo Tuglasas literatūras centrs, uzsverot rakstnieces izcilo ieguldījumu igauņu literatūrā.

Dabaszinātnieka, fotogrāfa, dabai veltītu grāmatu un iemīļotu pārraižu autora Freda Jisi kandidatūru apbalvošanai izvirzījis žurnāls "Akadeemia", uzsverot, ka viņš iedvesmojis Igaunijas sabiedrību novērtēt dabas daudzveidību un iestāties par vides aizsardzību. Jisi prēmēšanai izvirzījusi arī Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!