Foto: DELFI
Trešdien, 1. jūlijā, Imanta Ziedoņa vārda dienā, tiks atklāta dzejnieka vasaras mājās "Dzirnakmeņi" topošā muzeja pilotsezona.

Kā informēja fonda "Viegli" mediju pārstāve Inga Zālīte, no jūlija līdz septembrim muzejā notiks aktivitātes uzņēmējiem, 3.klašu skolotājiem, kaimiņiem un muzeju darbiniekiem, kuri izvēlēti kā pirmās sezonas jaunrades programmu mērķauditorija.

2010.gadā Imants Ziedonis novēlēja sava muzeja veidošanu fondam "Viegli", lai īstenotu senu sapni par to, ka viņa vasaras māja Murjāņos top par netipisku muzeju - vietu jaunradei. Iecerēts, ka Ziedoņa muzejs būs katra ceļš uz radošu ideju īstenošanu un sevis izzināšanu.

"Ziedoņa muzejs ir pašā ceļa sākumā - kopā ar muzeju māksliniekiem "DD studio" un Imanta Ziedoņa draugiem un laikabiedriem meklējam risinājumus, kā izveidot tādu muzeju, kas būtu gan radošs un netipisks, kā to vēlējās dzejnieks, gan sabiedrībai saprotams un pieejams. Šogad, iesākot pirmo pilotsezonu, strādāsim ar uzņēmējiem, kuru iesaiste ir nozīmīga muzeja tālākā attīstībā. Vēlamies veidot arī to muzeju darbinieku kopienu, kas ieinteresēti muzeja kā jaunrades veicināšanas instrumenta attīstībā. Tāpat turpināsim atbalstīt izcilību jaunradē," organizējot apbalvojumu "Laiks Ziedonim"," paudusi fonda "Viegli" pārstāve Ināra Kehre.

Šovasar pirmoreiz Ziedoņa vasaras mājā "Dzirnakmeņi" būs iespēja piedzīvot īpaši izstrādātu programmu, kas tapusi sarunās ar Ziedoņa laikabiedriem, draugiem un fonda "Viegli" sadarbības partneriem. Programmas mērķis ir attīstīt tās dalībnieku radošumu, vienlaikus dodot iespēju piedzīvot Ziedoņa muzeja atmosfēru.

Jūlijā organizatori aicina uzņēmējus piedalīties muzeja jaunrades programmā, ko vadīs režisors Varis Klausītājs, mūziķis Goran Gora, dzejnieks Henriks Eliass Zēgners, biologs Andris Urtāns, kā arī muzeja veidotāja Žanete Grende.

Jau 4.jūlijā Ziedoņa muzejā notiks apbalvojuma "Laiks Ziedonim" vasaras nometne, kurā lekcijas un nodarbības vadīs šī gada laureāti - uzņēmējs Uldis Leiterts (SIA "Infogram"), kognitīvo zinātņu pētnieks Jurģis Šķilters, tradicionālā tautas mūzikas instrumenta "basīte" atjaunotājs Varis Auziņš un dzejniece Inese Zandere. Iespēja piedalīties lekcijās arī pirmajiem pieciem cilvēkiem (divi ielūgumi katram), kuri pieteiksies, rakstot uz e-pastu "inara.kehre@fondsviegli.lv".

Augustā koris "Balsis" Inta Teterovska vadībā pieskandinās visu Lojas upes gravu un sniegs vienreizēju koncertu visiem muzeja kaimiņiem un Murjāņu iedzīvotājiem. Sīkāka informācija pieejama Murjāņos.

Septembrī "Dzirnakmeņos" viesosies muzeju darbinieki un 3.klašu skolotāji. Skolotājus iepazīstinās arī ar Ziedoņa digitālā muzeja otro kārtu - mācību spēli par "Krāsainajām pasakām", kas būs jauns mācību līdzeklis Ziedoņa pasaku apguvei. Mācību spēle ir turpinājums 2012.gadā iesāktajam - toreiz izdotā spēle "Epifāniju līkloči" kļuvusi par daļu no epifāniju apguves procesa pamatskolās. Krāsaino pasaku spēle rudenī kļūs pieejama portālos "www.e-klase.lv" un "www.fondsviegli.lv".

Ziedoņa fonds "Viegli" dibināts 2010.gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam - dzejniekam Ziedonim tuvu misiju: "Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties". Fonda mērķis ir atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā, veicinot Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas idejas un,veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!