Foto: LETA

Tā saukto "čekas maisu" atvēršana jeb bijušās VDK kartotēkas publicēšanai latviešu sabiedrībā būs smagas sekas, uzskata Rundāles pils direktors, mākslinieks Imants Lancmanis. Šādu viedokli viņš 28. augustā pauda Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1".

Lancmanis uzskata, ka "čekas maisi" ir smaga lieta – viena sastāvdaļa no visa tā, kas toreiz notika.
"Sociālisms un komunisms tādā formā, kā tas pastāvēja Padomju savienībā, ir kaut kāda veida ļaunuma iemiesojums, tai skaitā arī spēja ielauzties sabiedrībā – visur, visur, visur – un visu samaitāt. Arī šie čekas maisi. Tas, ka tos atstāja. Beigu beigās varēja taču paņemt līdzi. Tas bija spožs solis – daļu no tiem atstāt," intervijā Gundaram Rēderam saka Rundāles pils direktors.

Viņš salīdzina tos ar Pandoras lādi, kuru atverot nāks ārā jauns negāciju vilnis. "No vienas puses, protams, būtu jāzina, kas bija kas un ko darīja, bet tās sekas, kādas tas sacels latviešu sabiedrībā būs ļoti, ļoti smagas."

Viņš saka, ka droši vien, ka tas ir jādara, tomēr uzver, ka šī atklātība pamatīgi sašķels sabiedrību.

"Tas būs tāds virums! Iespējams, tieši, tas, ko čeka bija ieprogrammējusi – vēl ielikt kaut ko tādu, kas uzsprāgs. Tagad tas sprāgst un mēs dabūsim tam visas iziet cauri," Latvijas Televīzijai saka Lancmanis.

Rundales pils direktors atklāj, ka pats nekad nav ticis uzrunāts potenciālai sadarbībai ar VDK. Tāpat viņš uzsver, ka studiju gados Latvijas Mākslas akadēmijā valdījusi brīvākā gaisotnē, kāda vien 60. gados Padomju Savienībā bijusi iespējama.

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā VDK izpētes komisija nodeva Latvijas Universitātes rektoram Indriķim Muižniekam komisijas pārskatu, Savukārt Saeimas koalīcija tikmēr vienojās nepagarināt komisijas darbības termiņu.

Atgādinām, ka Imants Lancmanis Rundāles pilī strādāja kopš 1964. gada, bet kopš 1975. gada ir tās direktors. Šā gada nogalē viņš amatu atstās, lai dotos pensijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!