Foto: Privātais arhīvs
Atzīmējot dzejnieka Imanta Ziedoņa 81. dzimšanas dienu, šodien plkst. 12 viņa atdusas vietā Ragaciema kapos atklāts kapa piemineklis, klātesot viņa ģimenes locekļiem un tuvākajiem līdzbiedriem.

Pieminekli - dzirnakmeni no Ziedoņa Murjāņu māju dārza un granītā iekaltu dzejnieka parakstu - veidojis viņa draugs arhitekts Jānis Dripe, kurš savulaik tautas mīlēto literātu iepazina caur savu tēvu rakstnieku un laikabiedru Andreju Dripi.

Pēc dzejnieka aiziešanas Dripe uzņēmās kapa pieminekļa veidošanu. Kā viņš iepriekš norādīja portālam "Delfi", "Ziedonis dzirnakmeni būtu sapratis".

Foto no privātā arhīva

Arhitekts iesaistījies arī fonda "Viegli" organizētajā Ziedoņa muzeja - mūzu mājas - radīšanā literāta vasaras mājās Murjāņos. "Dižgari, kāds bija arī Ziedonis, nevar tā vienkārši aiziet - viņi dzīvo cilvēkos, kuri viņu darbu turpina," savulaik stāstīja Dripe.

Ziedoņa dzimšanas dienā pirmo reizi tiks pasniegts arī apbalvojums "Laiks Ziedonim!", kura ietvaros tiek meklēti un cildināti cilvēki par izcilību jaunradē jomās, kas dzejniekam ir bijušas svarīgas.

Meklējot un cildinot apbalvojuma ieguvējus, vērtētas personības un viņu padarītais Ziedonim svarīgu vērtību kontekstā - izcilība, degsme, sūtība, stāja, veiksme, savpatība. Lai spētu to veikt, fonds "Viegli" sadarbībā ar portālu "Delfi" ir aicinājis iesaistīties cilvēkus, kas ir kompetenti nomināciju jomās vai pārredz un pārzina nozares aktualitātes, nosaucot tos par šīs nozares vizionāriem.

Pirmie pieci nominanti, kuru vārdi līdz šim nav izpausti, apbalvojumu saņems sestdien, 3. maijā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Imanta Ziedoņa zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!