Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē pašā Vecrīgas sirdī notiks svinības - ar vērienu tiks atzīmēta "Latvijas 1. Rokkafejnīcas - Reiterna nams" 3 gadu jubileja.

Kopumā Latvijas 1. Rokkafejnīcas stāsts ir daudz senāks - dažādu notikumu un faktu pilns.

Portāls "Delfi" sadarbībā ar "Latvijas 1. Rokkafejnīcas" veidotājiem piedāvā iepazīties ar dažiem no tiem.

Stāsta sākums - Liepājā


Foto: Publicitātes foto

Pirms vairāk nekā 10 gadiem - 2002. gada 11. jūlijā durvis pašā Liepājas centrā blakus Rožu laukumam vēra vieta ar nosaukumu "Latvijas 1. Rokkafejnīca". Līdz pat 2013. gada 5. janvārim tā vēja pilsētā bija vieta, kur ik dienu tikās dažādi mūziķi, kā arī mūzikas cienītāji.

Vienu vasaru (2011. gadā) Latvijas 1. Rokkafejnīcas vēsture saistāma ar Jūrmalu, bet savas tagadējās mājas - Vecrīgas sirdī, Reiterna namā - Latvijas 1. Rokkafejnīca rada 2012. gada pašā sākumā.

Rokkafejnīcas simbols - ģitāra


Foto: Publicitātes foto

Rokkafejnīcas simbols vienmēr bijusi Ģitāra. 2006. gada 12. maijā, kad līdzās Latvijas 1. Rokkafejnīcai Liepājā atklāja Latvijas Mūziķu slavas aleju, par godu Ģitārai tika atklāts arī iespaidīgs vides objekts, kas joprojām atrodas Liepājā. 

Savukārt, Reiterna namā apskatāma precīza Ģitāras kopija. Minētajiem vides objektiem ir arī reāls prototips, pēc kā paraugā tie radīti - tas ir Jumpravas dziesmu autora, dziedātāja un ģitārista Aigara Grāvera instruments, kuru viņš uzdāvināja Rokkafejnīcas atklāšanas svinībās 2002. gadā. Noteikti jāpiebilst, ka vides objektu autors un radītājs ir mākslinieks Reinis Kuncītis.

Mūziķu relikvijas


Foto: Publicitātes foto

No pašiem pirmsākumiem Latvijas 1. Rokkafejnīcas stāsta viena no būtiskākajām sadaļām bijusi dažādu mūziķu relikviju kolekcija. Tās krājumos apskatāmi daudz un dažādi, viens par otru interesantāki priekšmeti. Piemēram, Raimonda Paula čības, kuras viņam bija kājās, kad Maestro sarakstīja dziesmu "Mežrozīte" vai Guntara Rača ģitāra ar Mika Džegera parakstu, kā arī daudzi citi. Minētā relikviju kolekcija ir mainīga un allaž tiek papildināta. Tas notiks arī 3 gadu jubilejas reizē, kad tiks atklāta grupas "Labvēlīgais Tips" "Slavas Siena".

Dzīvā mūzika


Foto: Publicitātes foto

Latvijas 1. Rokkafejnīca nekad nav bijusi, nav un pavisam droši nekad nebūs iedomājama bez dzīvās mūzikas. Liepājā vai Jūrmalā, vai šobrīd Rīgā - Latvijas 1. Rokkafejnīcas pamatu pamats vienmēr bijuši un ir dzīvi mūziķi, kuri spēlē dzīvu mūziku. No janvāra līdz jūnijam, no jūnija līdz janvārim - ik nedēļu līdz pat četrām dienām Reiterna namā ir piepildītas ar dažādu dzīvo mūziku.

Nereti dzīvās mūzikas notikumiem Latvijas 1. Rokkafejnīcā papildus vērtību piešķir spilgti ieraksti vēstures lapaspusēs. Jaunākais apliecinājums tam ir 2014. gada novembrī tieši Latvijas 1. Rokkafejnīcā notikušais leģendārās Latvijas underground komandas "Aurora" pirmais koncerts pēc 20 (!) gadu pārtraukuma.

Šajā nedēļas nogalē, sākot jau no ceturtdienas, uz Latvijas 1. Rokkafejnīcas - Reiterna nams saktuvēm kopumā būs iespēja baudīt 9 dažādas grupas un mūziķu sastāvus.

Dažādais Reiterna nams


Foto: Publicitātes foto

Visdažādākos laikus, notikumus un cilvēkus savā vairāk nekā 300 gadu ilgajā vēsturē piedzīvojusi skaistā Rīgas baroka laika arhitektūras pērle Reiterna nams, kas 1684.-1685. gadā celts pēc lieltirgotāja un pilsētas maģistrāta locekļa, vēlāk rātskunga Johana fon Reiterna pasūtījuma.

Jaunāko laiku vēsturē ievērojamajā Mārstaļu ielas namā bijušas gan kolektīva "Daile" nodarbību telpas, gan Centrālā universālveikala noliktavas, gad dzīvokļi augšstāvos, gan Žurnālistu nams.

Arī šobrīd nams ir dažāds - tajā notiek ne tikai muzikāli, bet arī citi pasākumi, kas saista plašu publiku. Latvijas 1. Rokkafejnīcas - Reiterna nams dažādību labi raksturo arī fakts, ka līdzās visam pārējam mājvietu šajā vietā šobrīd radusi arī mūziķa Igo ierakstu studija.

Trīs gadu svinības


Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē trīs dienas trijos leģendāra nama stāvos tiks atzīmēti Latvijas 1. Rokkafejnīcas - Reiterna nams piedzīvotie nu jau 3 gadi Vecrīgas pašā sirdī. Mēneša pēdājās trīs dienās - 26., 27. un 28. februārī - ikvienam būs iespēja baudīt koncertus dažādu Latvijas mūziķu dzīvajā izpildījumā.

Pirmjā dienā svinībās atklās "Ryga", "Electric Cafe" un VJ Egmonts, piektdienā svinību muzikālā dimensija uzticēta grupām "Neon Saturdays", "Laime Pilnīga", "Inokentijs Mārpls", kā arī Atim Ieviņam un "The Rock Brothers". Svinību kulminācija gaidāma sestdien, ko ievadīs Igo, Aivars Hermanis un Raimonds Macats. Ar visu laiku labākajām dziesmām, kā arī kompozīcijām no sava pirmā soloalbuma sestdien klātesošos priecēs un aizkustinās leģendārais rokenrolmuzikants Ainars Virga kopā ar "Virga Roxx", bet vakara vērienīgākais notikums būs ekskluzīvs gupas "Labvēlīgais Tips" koncerts, pēc kura par dejām līdz rīta agrumam parūpēsies ansamblis "Coco Orchestra".

Papildus minētajam "Klavierbārā" ceturtdien norisināsies jaunās sezonas karaoke turnīra atklāšana kopā ar Frīdi, bet sestdien ļoti īpašs notikums noteikti būs grupas "Labvēlīgais Tips" "Slavas Sienas" atklāšana.

Vairāk info par jubilejas svinībām: www.rockcafe.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!