Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014
Jādomā, ka ne reizi vien teju katram no mums gribējies dalīties sajūtās par redzēto, piedzīvoto, izjusto, bet – nav bijis, kam to pastāstīt. Tagad gan būs, jo, sākot ar ceturtdienu, 15. augustu, ikviens ir aicināts doties uz kultūras vasarnīcu "Esplanāde 2014", kur tiks atklāts viens no nākamā gada Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem – 3D karnevāls "Sajūtu konteineri". Lai noskaidrotu, kas tas tāds ir, uz sarunu aicinājām šā projekta vadītāju un producenti – kinorežisori Antru Cilinsku.

Uzzīmēt, uzrakstīt vai "ietvītot"?

"Tas ir tāds provokatīvais jautājums - lūgums pastāstīt, kas ir "Sajūtu konteineri"?" smejas Antra, piebilstot, - par jauniem un topošiem projektiem neesot viegli stāstīt. "Protams, "Sajūtu konteiners" ir ļoti izaicinošs nosaukums - lai cilvēki to pamanītu, ievērotu un varbūt aizdomātos, kas tas ir. Šajā gadījumā vēlamies kolekcionēt cilvēku sajūtas - jebko dzīves laikā redzēto un piedzīvoto, bērnības atmiņas - laiku, kad juties tik varens vai arī tev visa pasaule šķita tik liela un neaizsniedzama; var būt arī romantiskas vai ekstremālas sajūtas," skaidro projekta producente, piebilstot, - mēs dzīvē to visu piedzīvojam retāk vai biežāk, taču parasti šīs sajūtas paliek mūsos, taču šī nu ir reize, kad cilvēki tiek aicināti ar piedzīvoto dalīties.

"Tā varētu būt asociācija ar Dainu skapi, tikai - ja tajā vāc tautasdziesmas, tad mēs konteinerā, kura jēga būtu meklējama angļu vārdā "contain" jeb "saturēt", vēlētos savākt sajūtas.

Dalīties savās sajūtās būs iespējams visos veidos: tās varēs uzzīmēt, uzrakstīt, "ietvītot" vai ierakstīt "Facebook" un arī ierunāt. Droši jādodas iekšā konteinerā, kur būs norādījumi. Būs mazs treilerītis - instrukcija, kas ievadīs sajūtās, un tad tiks dotas divas minūtes vēstījuma ierakstīšanai. Tādēļ, latvieši, esiet atsaucīgi, runīgi, griboši dalīties! Neturiet sveci zem pūra!"

Lai nodrošinātu šo projektu, Antrai talkā nākusi vesela komanda - entuziastu grupa jeb radošo industriju paraugprojekts, kas savu darbu veicot ar patiesu aizrautību: režisori Roberts Rubīns un Didzis Eglītis, operators Valdis Celmiņš, "tehniskās smadzenes" un operators Kaspars Braķis, arhitekts Didzis Jaunzems, projekta vadītāja Elizabete Nīmane, Maija Liepiņa un tehnoloģiju puiši. "Ir mums gan tehnoloģijas, gan māksla, gan arhitektūra!"

Ar jūras un sāls auru

Ar laiku šim projektam būs arī pievienotā vērtība - nākamgad, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, sajūtām tiks pieliktas klāt jaunās tehnoloģijas, lai tās parādītu trīsdimensionālā veidā. "Tas būs virtuāls ceļojums "Sajūtas dzīves laikā"," vēl piebilst Antra Cilinska, paskaidrojot, - šis projekts notiks tematiskās līnijas "Rīgas karnevāls" ietvaros.

"Zināmā mērā arī "Sajūtu konteiners" un tam sekojošā vizualizācija būs karnevāls: mēs uzliekam 3D brilles, kas kļūst par masku, ieejam citā realitātē un kaut ko vienkārši izbaudām."

Tas būs juteklisks pasākums, ļaujot skatītājiem sajust kaut ko pozitīvu, bailīgu, aukstu, slapju... "Mums gribētos cerēt, ka 3D dāvās pievienoto vērtību, turklāt tas ir fantastisks radošo industriju kopums, jo projektā piedalās gan arhitektūra - konteineri, kas tiks izvietoti vairākos stāvos; ir 3D tehnoloģijas, kas projekta veidotājiem ir izaicinājums, jo vēl paši eksperimentējam un mācāmies," atklāj Antra, neslēpjot, - gan viņai, gan viņas kolēģiem projekts šķiet gana interesants, jo viņi arī paši apgūst jaunas mācības un jaunu informāciju. Turklāt neizpaliek arī radošais un mākslinieciskais saturs, jo pie projekta strādā arī režisori un operators. "Šeit sanāk kopā tik dažādas lietas, turklāt mēs darbojamies ar skatu nākotnē!"

Savukārt jau tagad tiek plānots, ka 2014. gadā Esplanādē būs divpadsmit konteineru savienojums. "Būtībā ir iesaistījusies arī smagā industrija - konteineri," turpina Antra un smejas, ka, strādājot pie šā projekta īstenošanas, pirmoreiz dzīvē saskārusies ar jūras konteineriem un uzzinājusi par tiem ļoti daudz: "Man tas šķiet interesanti un fascinējoši!" Tagad izrādījies, ka šos konteinerus itin labi var pielāgot mākslas lietām:

"Iedomājieties: vienkāršā, sarūsējušā bleķa kastē ieliekam 3D tehnoloģijas, kas ir pietiekami dārgas un smalkas. Un re, kā tas viss dzīvo un strādā. Turklāt, ja iedomājamies, ka konteiners kopā ar kuģi ir šūpojies jūras viļņos un uzņēmis vēl savas sajūtas..."

Sāli un rūsu gan projekta autori konteineriem mazliet patīrījuši nost, un tagad Antra ar nepacietību gaida, kā tie trešdien izskatīsies.

Ir jāpiedzīvo viss!

Atkarībā no laikapstākļiem konteiners Esplanādē darbosies vismaz līdz septembra sākumam, pēc tam tas tiks vests arīdzan uz citām Latvijas vietām, lai dāvātu cilvēkiem iespēju ar to iepazīties. "Aicinām cilvēkus palīdzēt mums, iesaistīties un dalīties ar savām sajūtām! Tad no tā visa izvilksim kvintesenci, kas būs redzama nākamā gada maijā." Dalīties ar savām sajūtām varēs līdz šā gada novembrim.  

Vai, pēc Antras domām, latvieši ir pietiekami atvērti, lai pēkšņi ņemtu un dalītos ar savām sajūtām?

"Var jau teikt, ka esam intraverti, bet - cik ilgi tad tajā kamolā sēdēsim?!

Varbūt šāda veida projekti ar savu interaktivitāti tomēr iedarbojas uz cilvēkiem? Ja tev saka: nospied pogu jeb pieskaries ekrānam, tas ir jādara. Un, ja tev palūdz kaut ko pastāstīt - kāpēc ne? Tas arī ir zināms eksperiments." Tādēļ ceturtdien, 15. augustā, kad plkst. 12.00 notiks projekta atklāšanas pasākums, dalīties savās sajūtās piekrituši vairāki pazīstami cilvēki: nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle, kā arī aktieri Juris Kalniņš un Katrīne Pasternaka; uzrunāti arī vairāki mūziķi.

"Tas nav tā, ka ir atbildība - ak, kā es te izskatīšos? Manuprāt, tā ir laba saruna ar sevi: tu vari padomāt, jo skrējienā pa dzīvi un darbiem nav laika parakāties savos atmiņu konteineros. Ja var izcelt kaut ko ārā, man šķiet, - tas ir burvīgi!"

Neesot jāuztraucas arī par publiskošanos, jo stāstītāju vārdi prasīti netiks, tādēļ var rakstīt un stāstīt, izmantojot pseidonīmu. Lai gan - labākajām un interesantākajām sajūtām paredzētas balvas - pēc nopietnas atlases pie dāvanām tiks sajūtu un stāstu autori. "Tas varētu būt labs stimuls. Turklāt šī nu ir reize, kad ir laiks padomāt: kas man patīk, kas uzrunā... Tāpat kā tautas skaitīšanā iegūst faktus par nāciju, šis varētu būt sajūtu "čekings" - kas ir mūsu sajūtas, ar ko dzīvojam, kas mums patīk un kas nepatīk."

Prognozēt, protams, neko nevar, taču projekta autori rēķinās ar lielu atsaucību. "Mēģināsim visur par to stāstīt un cilvēkus aicināt. Jo būs lielāka izvēle, no kā režisoriem izvēlēties, jo 2014. gada 3D projekts varētu būt interesantāks. Sajūtas saliksim kopā noteiktā stāstā un formā, lai piecpadsmit divdesmit minūšu ceļojums būtu pēc iespējas aizraujošāks," rezumē Antra, atgādinot, - viens cilvēks visu nevar piedzīvot un izdzīvot, tādēļ "Sajūtu konteiners" dos iespēju izdzīvot arī citu cilvēku sajūtas. "Kā teicis kinorežisors Grīnevejs, jāpiedzīvo ir viss!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!