Foto: Publicitātes foto
Jāņa Rozes apgāds laidis klajā inovatīvo arhitektūras komiksu "Yes is More" latviešu valodā, kas nav klasiska monogrāfija par arhitektūru, bet drīzāk plašam lasītāju lokam paredzēts populārs kultūras manifests.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas topošās ēkas teritorijā, 20. jūnijā. Pasākumu plkst.17:00 ievadīs slavenā dāņu arhitektūras biroja "BIG Architects" pārstāvja Kaja Uves Bergmana (Kaj Uwe Bergmann) lekcija par mūsdienu arhitektūru, bet no plkst.18:00 līdz 20:00 būs atvēršanas svinīgais pasākums.

"Yes is More" ir novatorisks izdevējdarbības projekts, kas tapis 2009. gadā, kad Dānijas Arhitektūras centrs organizēja "BIG Architects" veltītu izstādi ar tādu pašu nosaukumu. Grāmata arhitekta Bjarkes Ingelsa vadībā radījis arhitektu biroja kolektīvs.

Autori aicina apzināties, ka arhitektūra ir viens no 21. gadsimta globālas sabiedrības virzītājspēkiem. Grāmatā saistošā, netradicionālā formā aplūkotas daudzas pasaules mērogā būtiskas tēmas, parādīts, kā salāgot daudzpusīgas, brīžiem pretrunīgas vajadzības, izpildīt sarežģītus nosacījumus un izmantot šauri specializētas zināšanas, lai veidotu iedvesmojošus mākslinieciskos risinājumus.

"BIG Architects" ir Kopenhāgenas arhitektu birojs, kurā darbojas 85 arhitekti, dizaineri, būvinženieri, pilsētvides pētnieki, tā darbība saistīta ar arhitektūru, pilsētplānošanu un nekustamo īpašumu attīstību. Biroja inovatīvā pieeja projektēšanai izpelnījusies plašu starptautisku ievērību. Tā dibinātājs Bjarke Ingelss kopā ar domubiedriem aktīvi piedalās dažādos konkursos visā pasaulē. 2004. gadā viņš saņēmis Venēcijas arhitektūras biennāles galveno balvu "Zelta lauva". Ingelss ir pirmais Eiropas arhitekts, kuram piešķirta Eiropas balva arhitektūrā (2010. gadā). Slavenākie līdz šim īstenotie projekti ir Nacionālais jūrniecības muzejs Helsingērā, Dānijas paviljons pasaules izstādē "Expo 2010" Šanhajā, '8house' Kopenhāgenā, ostas teritorijas pārbūve Baku. Pašlaik pēc "BIG Architects" projekta tiek celts Tamaijo muzejs Mehiko un Astanas Nacionālā bibliotēka Kazahstānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!