Foto: Publicitātes foto/LETA
Daugavpilī, Vienības nama Mazajā zālē 25. janvārī pulksten 16.00 notiks grāmatas "Aiz azara bolti bārzi…" par izcilo latgaliešu diriģenti Terēziju Broku (1925–2018) prezentācija. Grāmatas autore ir Anna Rancāne, izdevējs un idejas autors – Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde.

Grāmata ir dokumentāls stāsts par Latgales diriģentes un pedagoģes Terēzijas (Terēzes) Brokas dzīvi un neatsveramo ieguldījumu Latgales un Latvijas kultūrvides saglabāšanā un attīstībā.

Lai stāstījums par diriģenti nonāktu pie lasītāja, kopš 2015. gada tika veikts intensīvs pētnieciskais darbs – ievāktas mutvārdu un dokumentālās liecības, ko sniedza gan pati Terēzija Broka, gan arī viņas kolēģi, koru dziedātāji, kultūras darbinieki, radi un citi cilvēki, kas kādreiz ir sadarbojušies ar diriģenti, kā arī tika atlasīti Rīgas Rakstniecības un mūzikas muzeja, Latvijas Valsts arhīva, St.Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas u.c. iestāžu arhīvu dokumenti un fotogrāfijas. Grāmata papildināta arī ar audio materiālu – CD, kurā digitalizētas divas plates "Latgalian (Latvian) Folk Songs" ar latgaliešu tautas dziesmām Staņislava Broka un Terēzes Brokas vadīto kolektīvu izpildījumā. Plates tika ierakstītas 1962. gadā un to izdevējs bija Aleksandra Kancāna vadītais apgāds "Latvian Music". Grāmatas un CD dizaina autore Sandra Ošiņa.

"Aiz azara bolti bārzi…" klajā nāca pagājušā gada decembrī. Kā uzsver izdevēji, zīmīgi, ka grāmata iznāca Latvijas simtgades gadā, jo sekojot diriģentes mūžam, neviļus līdzi var izdzīvot arī mūsu valsts liktenim gandrīz visa gadsimta garumā. Tāpat ļoti zīmīgi, bet tajā paša laikā arī neizsakāmi sāpīgi, ka grāmata iznāca tieši diriģentes aiziešanas gadā.

Kā norāda grāmatas autore: "Pietrūka pavisam nedaudz, lai Terēzītes rokās iegultos grāmata par viņas skaisto un bagāto mūžu. Iespējams, ka daudz kas palika nepateikts, taču būtiskākais ir sirds siltums, gaišums un mīlestība, ko Terēze atstājusi visiem, kas viņu pazina. "Aiz azara bolti bārzi…" nu ir tapusi par piemiņas grāmatu izcilai personībai, Māras zemes meitai – Terēzei Brokai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!