Foto: Pubicitātes attēls
Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku ir izdevis Uģa Niedres grāmatu "Pilsdrupu paēnā. Turaida. Muiža. Pagasts. Apkārtne".

Šis apjomīgais darbs ir sagatavots apgādā "Zinātne". Tā mākslinieks – Mārtiņš Plotka, redaktore – Inguna Mīlgrāve.

Autora un Turaidas muzejrezervāta sadarbība grāmatas satura veidošanā ilga gandrīz desmit gadu, un tās centrā ir vēstījums par Turaidas muižu no 17. gadsimta līdz pat 20. gadsimtam. Izdevumam ir priekšvārds un 17 nodaļas.

Laikmeta plašākai izpratnei darbā izmantoti Turaidas muzejrezervāta, Limbažu novadpētniecības muzeja, Valmieras muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas kara muzeja, Madonas novadpētniecības muzeja, kā arī LU Akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Nacionālā arhīva attēli un informācija, kas atspoguļo gan Turaidas, gan vairākas Vidzemes muižas un pagastus.

Grāmatas priekšvārdā Anna Jurkāne raksta: "Līdzās smalki kolorētai indivīdu un vietu vēsturei grāmatā var iepazīt laikmeta likumsakarības, kas veicina izpratni par to, kas vispār ir Vidzemes muiža, kādi globāli un lokāli procesi ietekmēja muižas kā saimnieciskas, administratīvas un sociālas parādības uzplaukumu 17.–19. gadsimtā un tās likvidēšanu saskaņā ar Latvijas republikas Agrārās reformas likumu 1920. gadā."

Informācija par grāmatu "Pilsdrupu paēnā. Turaida. Muiža. Pagasts. Apkārtne" pieejama Turaidas muzejrezervāta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!