Foto: Latvijas Mediji

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciālistu Andas Ozoliņas, Laimas Kostricas, Arņa Strazdiņa un Mārtiņa Vāvera vēsturisko pētījumu "Par Latviju. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena". Grāmatas ievada esejas autore filozofe Ilze Fedosejeva, mākslinieks Jānis Pavlovskis.

Pieminot Latvijas Neatkarības kara simtgadi, kā arī simts gadus kopš Lāčplēša Kara ordeņa izveidošanas, tiek izdota bagātīgi ilustrēta avotpētnieciska grāmata "Par Latviju. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena". Tā veltīta Lāčplēša Kara ordeņa vēsturei, tā saņēmējiem – ordeņa kavalieriem – un Lāčplēša dienas tradīcijas vēsturei. Grāmatas nosaukums tieši atspoguļo Lāčplēša Kara ordeņa devīzi – "Par Latviju".

Grāmatas autoru kolektīvu veido Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciālisti, kuri 2019.–2020. gadā, turpinot valsts simtgadei veltīto programmu, ir veikuši pētniecisko darbību muzejos un arhīvos, 2019. gadā izveidojuši izstādi "11 varoņstāsti", publiskajā telpā aktualizējuši Lāčplēša Kara ordeņa vēstures un ordeņa kavalieru devumu Latvijas neatkarības izcīnīšanā. Lai pētījuma rezultātiem nodrošinātu pastāvīgu pieejamību plašai mērķauditorijai, muzeja speciālisti sagatavojuši kolektīvu izdevumu par Latvijas valsts pirmo un augstāko militāro apbalvojumu – Lāčplēša Kara ordeni.

Apkopojošais pētījums aptver apbalvojuma un apbalvošanas vēsturi, ordeņa kavalieru kā īpašas sociālas grupas izpēti, kā arī raksturo Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru sabiedrisko dzīvi un, jo īpaši, Lāčplēša dienas tradīcijas veidošanās vēsturi. Lāčplēša Kara ordenim, tā vēsturei ir ne tikai būtiska vieta Latvijas apbalvojumu sistēmas tapšanā. Tas raksturo arī Latvijas Neatkarības kara vēsturi; apbalvošanas process un ordeņa saņēmēji kā īpaša starpkaru Latvijas sabiedrības grupa raksturo arī Latvijas Neatkarības kara iemūžināšanu nācijas vēsturiskajā atmiņā. Turklāt arī mūsdienās Lāčplēša tēls, Lāčplēša Kara ordenis, Lāčplēša diena ir būtiskas lappuses nācijas kultūras atmiņā.

Grāmatas saturs balstīts LNVM uzkrātajā pētnieciskajā un lietiskajā (muzejiskajā) materiālā, kā arī tradīcijās – muzejs glabā vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu Latvijā un katru gadu kopš 1988. gada to eksponē 11. novembrī kā vienu no savām īpašajām relikvijām.

"Šī grāmata "Par Latviju. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena", pateicoties zinošu un profesionālu autoru kolektīvam, bagātinās izpratni par Latvijas militāri politisko vēsturi un veicinās nozīmīgu pagātnes notikumu un vēstījumu saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm.

Grāmata tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!