Foto: Publicitātes foto

Apgādā "Neputns" klajā nākusi topošās mākslas zinātnieces Elīnas Sproģes grāmata par Katrīnu Neiburgu, portālu "Delfi" informē apgāda pārstāvji.

"Esmu bijusi tējas sēnes audzētāju asociācijas dibinātāja, taksometra šofere, dokumentālā kino filmētāja, dziedātāja, scenogrāfe, kurpju pārdevēja, un man nekad nav bijis garlaicīgi. Taču cilvēki mani nez kādēļ sauc par mākslinieci. Šoreiz mēģināšu iejusties šajā lomā." (Katrīna Neiburga)

Grāmata iznākusi teju reizē ar Venēcijas mākslas biennāles atklāšanu. Šogad Latviju vienā no nozīmīgākajiem mākslas notikumiem pasaulē pārstāv Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

Katrīna Neiburga (1978) ir viena no spožākajām māksliniecēm Latvijas laikmetīgajā mākslā. Saņēmusi vairākus vērā ņemamus apbalvojumus (tostarp Katrīna ir pirmā "Purvīša balvas" laureāte) un nominācijas, piedalījusies izstādēs Eiropā un daudzviet pasaulē. 

"Katrīnai Neiburgai māksla ir pakārtota alkām pēc emocijām, īstuma un dzīvas atmiņas saglabāšanas. Tā ir poētika, kas iedarbojas uz uztveri un izjūtām – atkailināta līdz kaulam, patiesības piesūcināta, smeldzīga un skaista. Dziļi personiska ikonogrāfija ir viens no Katrīnas galvenajiem izteiksmes līdzekļiem – tā iemājo videoinstalācijās gan izstāžu zālēs, gan skatuves formā. Mākslinieces darbus vieno neizsīkstošas spējas un vēlme ieklausīties, fiksējot vispārinošo jeb pārlaicīgo cilvēku attiecībās, attieksmē pret pagātni un sevi pašu," Neiburgu raksturo Elīna Sproģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!