Foto: Publicitātes foto
Izdevniecības "Zinātne" apgādā iznācis unikāls LU Latvijas vēstures institūta sagatavots izdevums Latvijas arheoloģijas rokasgrāmata.

Kā informē izdevēji, 678 lappusēs ar daudzām ilustrācijām ir atspoguļots viss par Latvijas arheoloģiju tās dažādajās izpausmēs. Tas ir līdz šim plašākais apkopojums par Latvijas arheoloģiju no vēlā paleolīta līdz 20. gadsimtam. Atsevišķās nodaļās raksturota arheoloģija, tās virzieni 19. – 20. gadsimtā, ar arheoloģiju saistītās zinātnes, kā arī Latvijas arheoloģijas vēsture. Tāpat izsmeļoši raksturotas arheoloģiski pētītās vietas – gan dzīvesvietas- apmetnes, pilskalni un pilis, gan apbedījumu vietas, kā arī arheoloģiskie depozīti, sakrālās vietas, fosilie tīrumi, manufaktūru vietas u. c. senie objekti.

Jaunajā izdevumā plaši aplūkotas atrastās senlietas – rotas, ieroči un darbarīki, kā arī ornaments Latvijas arheoloģijā. Viena no grāmatas nodaļām veltīta seno etnisko grupu raksturojumam – to pētniecības vēsturei un atziņām mūsdienās. Liela nozīme mūsdienu celtniecības un zemes virsmas pārveidošanas dēļ ir arheoloģisko vietu aizsardzībai un saglabāšanai, kas aplūkotas atsevišķā nodaļā. Grāmatu noslēdz pārskats par arheoloģisko materiālu un dokumentācijas krātuvēm Latvijā. Pievienots arī plašs izmantotās literatūras saraksts, kā arī personu un arheoloģiski pētīto vietu rādītāji.

Grāmatas tekstu resp. šķirkļu uzrakstīšanā piedalījās visi šodien strādājošie arheologi, kā arī paleoģeogrāfi, paleobotāniķi, numismāti, bioarheologi un vēsturnieki – pavisam 48 autori no LU Latvijas vēstures institūta, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, LU Vēstures un filozofijas fakultātes, LU aģentūras "Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts", LU Humanitāro zinātņu fakultātes, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja.

Grāmatas atbildīgie redaktori ir LU Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Gunita Zariņa (viņa arī šī projekta vadītāja) un šī institūta vadošais pētnieks Andrejs Vasks, bet redkolēģijā ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja arheoloģijas departamenta vadītājs Jānis Ciglis, LU Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece Antonija Vilcāne un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Juris Urtāns. Grāmatas dizaina autors ir mākslinieks Mārtiņš Plotka.

Latvijas arheoloģijas rokasgrāmata paredzēta kā koncentrēts izziņas avots par Latvijas arheoloģiju un vēsturi plašam sabiedrības lokam, uzsver izdevēji.

Grāmatu varēs iegādāties Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtā Kalpaka bulvārī 4., sazinoties pa tālruni +371 26482893.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!