Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisija ir izsludinājusi pieteikšanos ikgadējai Eiropas Savienības (ES) kultūras mantojuma balvai "Europa Nostra", kas ir Eiropas augstākais apbalvojums kultūras mantojuma jomā,vēsta Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) mājaslapa.

Pēc aģentūrā sniegtās informācijas, šo balvu pasniedz par kultūras mantojuma saglabāšanu, izpēti, pašaizliedzīgu profesionāļu un brīvprātīgo darbu, kā arī par izglītības, apmācības un izpratnes veicināšanu.

Ar balvu novērtē arhitektu, amatnieku, kultūras mantojuma speciālistu, brīvprātīgo, skolu, vietējo kopienu, pētnieku un mediju izcilu un pašaizliedzīgu darbu. VIAA norāda, ka balvas piešķiršana veicina kultūras mantojuma objektu atpazīstamību, palielina apmeklētāju skaitu un iespējas saņemt papildus investīcijas projektu īstenošanai.

Balvu reizi gadā piešķir četrās kategorijās – "Kultūras mantojuma saglabāšana", "Izpēte", "Pašaizliedzīgs profesionāļu un brīvprātīgais darbs", kā arī "Apmācības un izpratnes veicināšana".

Šajā konkursā balvas plānots pasniegt 30 projektiem, no kuriem četri uzvarētāji saņems Grand Prix balvu –10 000 eiro. Tāpat viens no laureātiem tiešsaistes balsojumā saņems publikas simpātiju balvu.

Pieteikumus var iesniegt līdz 2020. gada 1. oktobrim konkursa mājaslapā.

VIAA arī pavēstīja, ka 9. jūlijā notiks vebinārs, kurā "Europa Nostra" programmas pārstāvji izklāstīs informāciju par pieteikuma aizpildīšanas kārtību.

ES kultūras mantojuma un "Europa Nostra" balvas piešķiršanu rīko organizācija "Europa Nostra" un Eiropas Komisija. "Europa Nostra" ir nevalstiskā organizācija, kura darbojas kultūras mantojuma labā, lai saglabātu Eiropas kultūras mantojumu šai un nākamajām paaudzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!