Foto: Kristaps Ģelzis

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) aicina pieteikties Mākslas kritikas un radošās rakstīšanas skolai, kas klātienes un tiešsaistes lekciju, diskusiju un radošo darbnīcu veidā notiks no 2021. gada 26. augusta līdz 2022. gada janvārim.

Kā "Delfi" informē LLMC pārstāve Gundega Turnele, nodarbības vadīs lokāli un starptautiski atzīti kultūras un mākslas kritiķi, kuratori, filozofi un literāti.

Mākslas kritikas un radošās rakstīšanas skola paredzēta jaunajiem mākslas un kultūras jomas profesionāļiem, kurus interesē kultūras publicistika un kuri vēlas attīstīt spēju kritiski analizēt laikmetīgo mākslu. Lektori, darbnīcu un nodarbību vadītāji, kā arī individuālie konsultanti sniegs iespēju dalībniekiem uzlabot savas rakstības, kritiskās domāšanas un komunikācijas prasmes radoši starpdisciplināros veidos, palīdzot apgūt jaunas pieejas un metodes mākslas izpratnē.

LLMC Mākslas kritikas un radošās rakstīšanas skolas nolūks ir veicināt mākslas kritikas attīstību Latvijā. Mainoties mākslai, neizbēgami mainījušies arī veidi, kādos domājam, vērtējam, analizējam mākslas darbus un to raisītos iespaidus. Pēdējās desmitgades iezīmē arī krasas izmaiņas tajā, ko mēs sagaidām no mākslas kritikas – tā atsedz plašu estētiskās pieredzes iespēju spektru un funkcionē kā intelektuāli rosinošs medijs starp mākslas darbu, tajā ietvertajām nozīmēm un darba skatītāju. Mākslas kritikas un radošās rakstīšanas skola jaunajiem mākslas kritiķiem palīdzēs apgūt laikmetīgās mākslas valodas nianses dažādos izstāžu prakšu kontekstos un stimulēt jaunu, daudzveidīgu skatupunktu ienākšanu kritikas laukā.

Pieteikties iespējams, sūtot savu CV un īsu motivācijas vēstuli uz e-pastu santa@lcca.lv līdz šī gada 1. augustam (ieskaitot).

Izvērtējot pieteikumus, tiks atlasīti 10-15 dalībnieki, kuriem piecu mēnešu garumā bez maksas tiks piedāvātas Latvijas un ārvalstu kultūras, filozofijas un mediju speciālistu lekcijas. Aicināti pieteikties dažādas sagatavotības pakāpes interesanti, taču lielas intereses gadījumā priekšroka tiks dota pretendentiem ar iepriekšēju pieredzi laikmetīgās kultūras nozarē. Nodarbības paredzētas vidēji vienu
reizi nedēļā, tām paralēli notiks arī individuālas konsultācijas, palīdzot sagatavot rakstus, recenzijas un esejas, kas tiks publicētas literatūras un filozofijas žurnālā "Punctum Magazine".

Lekcijas un radošās darbnīcas vadīs: mākslas zinātniece un kuratore Ieva Astahovska, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, rakstniece Ieva Melgalve, kuratore Maija Rudovska, kurators, mākslas teorētiķis Kaspars Vanags, kultūras kritiķis Aivars Madris, mākslinieks Kaspars Groševs, kuratore Inga Lāce, mākslinieks Ēriks Apaļais, filozofs Igors Gubenko, mākslas kritiķe un pētniece Jana Kukaine, kuratore un mākslas teorētiķe Iliana Fokinaki, mākslas kritiķis Endrjū Berardini, kā arī Punctum Magazine redaktori Laura Brokāne, Artis Ostups, Vilis Kasims.

Mākslas kritikas un radošās rakstīšanas skolas vadītāja ir mākslas kritiķe un zinātniece Santa Hirša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!