Foto: Publicitātes foto
Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs aicina pieteikties dalībai otrajā LLMC Vasaras skolā "Šī ir rītdiena!". Vasaras skola norisināsies mākslinieku rezidencē Ruckas muižā, Cēsīs no 6. līdz 11. jūnijam, un tajā aicināti pieteikties jaunie un topošie mākslinieki, mākslas kritiķi, kuratori un kultūras projektu vadītāji no Baltijas valstīm.

2015. gada LLMC Vasaras skolas centrālā tēma ir skatījums uz šodienas un nesenās pagātnes projekcijām par nākotni. Frāze "Šī ir rītdiena!" citē leģendāro izstādi "This Is Tomorrow!", kas 1956. gadā notika Vaitčapelas galerijā Londonā un kurā mākslinieki, mūziķi, arhitekti, grafiskie dizaineri veidoja savas versijas par mākslas un aktuālās kultūras savstarpējo iespaidošanos. 

Arī LLMC vasaras skolas uzmanības centrā ir sadarbība starp dažādiem mākslas pārstāvjiem - māksliniekiem, kuratoriem, producentiem, kritiķiem, kopā izzinot un veidojot savus skatījumus, arī vīzijas par šodienas un rītdienas procesiem mākslā un kultūrā. 

Dalībniekiem tiks piedāvāta daudzveidīga teorētisku un praktisku aktivitāšu programma, ko veidos Latvijas un starptautisku lektoru vadītas lekcijas, semināri, darbnīcas, diskusijas, kā arī patstāvīgu radošo projektu izstrādāšana.

Kas un kāda būs rītdiena, kādu mēs paši to veidojam, kā mūsu ikdienas izvēles ietekmē rītdienu un tuvāko nākotni, kādas būs tās vērtības? Kā atšķiras šodienas un pagātnes redzējumi par ideālu pasauli vai vismaz alternatīvu esošajai realitātei?  

Vai šiem redzējumiem ir sakars tikai ar iztēli, vai arī tie izgaismo faktiskās realitātes struktūras? Šie jautājumi nodarbina gan mākslas pasaules, gan citu jomu pārstāvjus, kas arvien modelē uz tiem atbildes un nododas meklējumiem, lūkojoties pēc jauna redzējuma sociālā kopuma sistēmā.

LLMC Vasaras skola dalībniekiem piedāvās plašu tematiskā konteksta izvērsumu, sākot no sociālpolitiskām un antropoloģijas praksēm līdz zinātnes atklājumiem un savienojumiem ar dažādām kultūras jomām. Vasaras skola aicinās gan analizēt šībrīzā situāciju, gan izstrādāt jaunus skatījumus un modeļus rītdienas pasaulei.

Lekcijas un darbnīcas vadīs starptautiski atzīti mākslinieki, kuratori, teorētiķi un filosofi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citām Eiropas valstīm - viņu vidū mākslinieki Gints Gabrāns, Julijons Urbons, Rasa and Raitis Šmiti, Ivars Drulle, rakstnieks un žurnālists Kirils Kobrins, antropoloģe Lorēna Monseina Roudsa, mākslas zinātnieces Laine Kristberga un Elnara Taidre, un citi. Lielākā daļa no vasaras skolas programmas - lekcijas un prezentācijas - būs publiski pieejamas visiem interesentiem.

Vasaras skolas programma notiks angļu valodā. Dalība LLMC Vasaras skolā ir bez maksas, taču dalībniekiem jāsedz uzturēšanās izmaksas  80 eiro apmērā.

Vasaras skolai var pieteikties dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, atsūtot angļu valodā:

Aizpildītu pieteikuma anketu, kas atrodama LLMC mājas lapā, CV, Motivācijas vēstuli. Papildus iespējams pievienot savu radošo darbu portfolio, publikācijas utml.

Pieteikšanās termiņš: 5. maijs, norādītos dokumentus sūtot uz adresi: lccasummerschool@gmail.com.

Vasaras skola "Šī ir rītdiena!" tiek organizēta LLMC izglītības programmas ietvaros. Šīs programmas pamatā ir aktuālu laikmetīgās mākslas norišu iepazīšana lekciju, sarunu, darbnīcu un citu diskursīvu notikumu formātā, ar mērķi stiprināt neformālās izglītības, kritiskās domāšanas un diskusijas attīstību Latvijas mākslas vidē. 

Viena no redzamākajām programmas aktivitātēm ir mākslas lasīšanas darbnīcu cikla "LLMC Vakarskola", kas pievēršas laikmetīgās mākslas jautājumiem caur nozīmīgu teorētiķu tekstu lasīšanas pieredzi. Programmas kuratore ir mākslas zinātniece Ieva Astahovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!