Foto: Publicitātes foto
Šogad, no 23. līdz 25. augustam Rīgā notiks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!" piedāvājot daudzveidīgu programmu un neparastus māksliniekus, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Plānots, ka festivāla ieskaņas izrādes notiks arī festivālā "Piena svētki" un Rīgas pilsētas svētkos.

Biļetes uz festivāla izrādēm iespējams iegādāties no 26. aprīļa visās "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

"Psiholoģiska drāma, kurā, iedvesmojoties no 19. gadsimta burvju mākslinieku radītajām vīzijām, mijas sapņi un ilūzija, akrobātika, kas aicina skatītāju sekot patiesības meklējumiem, neganta mānīšanās, kas uzjautrina, priekšnesumi telpās un pilsētvidē, izrādes pieaugušajiem un izrādes ģimenēm — tas viss šogad būs redzams starptautiskajā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā Re Rīga!" sola festivāla rīkotāji.

"Festivāls Re Rīga! notiks jau piekto gadu, taču, šķiet, ka tieši šogad visvairāk cilvēkiem ir nepieciešama atbilde uz jautājumu, kas tad ir laikmetīgais cirks, un atbildi uz šo jautājumu festivāls ar savu daudzpusīgo repertuāru arī sniegs," saka "Re Rīga!" festivāla mākslinieciskais direktors Mārtiņš Ķibers.

Festivāla programmas atlases komanda šogad, izvēloties repertuāru, īpašu uzmanību veltījusi māksliniekiem no Zviedrijas un Somijas. Šajās valstīs laikmetīgais cirks pēdējā desmitgadē piedzīvojis strauju uzplaukumu, savā attīstībā apliecinot, ka tā ir sarežģīta māksla, taču vienlaikus tā ir ļoti atvērta - cirka izrādes, meistarklases un izglītojošas nodarbības šeit apmeklē visdažādākā auditorija.

Par Somijas skatuves mākslas uzplaukumu varēs pārliecināties trupas "WHS" izrādē "Départ". Tas būs stāsts par diviem cilvēkiem – pāri, kuri, atsvešinājušies viens no otra, viņu attiecību jaunā maģija apvienota ar teātri, deju, vizuālo mākslu un unikālu kostīmu mākslinieka darbu. "WHS" ir vizuālā teātra un laikmetīgā cirka trupa, ko dibinājuši iluzionists un instalāciju mākslinieks Kalle Nio, žonglieris Ville Valo (Ville Walo) un kostīmu māksliniece Anne Jāmsā (Anne Jämsä). Šīs trupas veidotās izrādes ir bijušas ļoti nozīmīgs laikmetīgā cirka popularitātes faktors Somijā pēdējo gadu laikā.

Vēl viens priekšnesums no Somijas būs dueta Kate un Pasi, kuri oriģinālā un humora pilnā ielas izrāde visai ģimenei "Suhde" atklāj attiecību stāstu starp vīrieti un sievieti, izmantojot akrobātikas elementus un žonglēšanu ar kājām. Izrādes laikā varēs uzzināt, kā 50 kilogramus smaga sieviete var pārspēt 100 kilogramus smagu vīrieti, kā viņu dažādās personības spēj sadzīvot un kurš galu galā šajās attiecībās ir galvenais noteicējs.

Izrādē "100% Circus", ko uz Rīgu vedīs franču mākslinieks Žiljēns Ožē un dāņu mākslinieks Mikels Hobics, tiek solīta neganta mānīšanās un gaisa akrobātikas triki, karājoties matu bizē, balansēšana uz viena pirksta, triki ar ķīniešu kārti, muzikāls priekšnesums, atskaņots uz alumīnija caurules, un vēl citi "Monty Python" cienīgi izgājieni.

To, ka laikmetīgais cirks var palīdzēt uzdot nopietnus jautājumus un arī meklēt atbildes uz tiem, varēs redzēt ekstravagantās, šobrīd pasaulē pazīstamās ASV trupas "Ricochet" izrādē "Smoke and Mirrors". Tajā skatītāji tiks aicināti vērot poētisku akrobātiku, sekot intensīviem un bezkompromisa patiesības meklējumiem.

Smoke and Mirrors trailer from Aurora Nova on Vimeo.

Šogad pirmo reizi festivāla "Re Rīga!" izrādes notiks koncertzālē "Palladium", kas, izbūvējot papildus tribīnes, tiks īpaši piemērota, lai skatītājs pēc iespējas tuvāk un personiskāk varētu vērot un novērtēt laikmetīgo cirku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!