Foto: No LNVM krājuma

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, atzīmējot simtgadi valsts muzeja statusā un 150 gadus kopš muzeja kolekciju pirmsākuma, rīko uz izstādi "Tuvplāni. Kā darbojas Latvijas Nacionālais vēstures muzejs?".

Kā "Delfi" informēja LNVM pārstāvji, tajā muzeja darbinieki pirmoreiz tik izvērsti un detalizēti izstādes formātā skaidro paši savu darbu, turklāt nevis vēsturiskā retrospekcijā, bet gan vairāk pievēršoties muzeja šodienai. Izstāde aplūkojama LNVM pagaidu ekspozīciju telpās Brīvības bulvārī 32 no 16. septembra līdz 30. decembrim. Izstādes norisi papildinās arī dažādu pasākumu programma.

Izstāde "Tuvplāni" veidota kā pietuvināts skats uz visām galvenajām muzeja darba jomām – muzeja publisko darbību ekspozīcijās, krājuma veidošanu, restaurāciju, pētniecību. Katru no muzeja darba jomām izstādē skaidro īsas atbildes uz vienkāršiem jautājumiem: "Vai muzejs krāj visu?", "Kā priekšmets nonāk muzeja krājumā?", "Vai restauratori var visu?", "Vai priekšmeti var kļūt "ietekmīgi"?", "Vai visi muzeja priekšmeti apskatāmi ekspozīcijā?" un citiem. Izstādē aplūkojamos eksponātus, kuru vidū ir arī daudzi pirmoreiz izstādīti priekšmeti, papildina īsi video sižeti, kuros skaidrots un rādīts muzeja ikdienas darbs. Apmeklētājiem būs arī iespēja ielūkoties improvizētā muzeja krātuvē, lai apjaustu LNVM glabātā krājuma daudzveidību un arī pašiem pamēģināt priekšmetus iedalīt atbilstošajā muzeja kolekcijā. Izstādē un tās pasākumu programmā aktualizētas arī tādas tēmas kā modernās priekšmetu izpētes metodes un iespēja šķietami neciliem artefaktiem kļūt par pierādījumu citādai vēstures gaitai, muzeja krājuma izmantošana citu radošo jomu darbā, arī muzeja eksponātu tapšana par plaši tiražētiem un atpazīstamiem simboliem.

Izstādes kuratori cer, ka muzeja darba nonākšana uzmanības centrā ļaus arī apmeklētājiem izprast, ka neredzamā muzeja daļa nebūt nav putekļaina mantu glabātava ar garlaikotiem darbiniekiem un pašmērķīgu darbošanos. Savstarpēji saskanīgi attīstīta krājuma papildināšana, saudzīga saglabāšana, pētniecība un ekspozīciju veidošana ļauj saglabāt kultūras mantojumu, dod pienesumu zinātnei, ļauj veidot daudzveidīgu pasākumu programmu, sabiedrībā aktualizēt noteiktas tēmas un uzturēt kultūras atmiņu – spēju atcerēties un izprast vairāk nekā pieredzējusi mūsu paaude.

Izstādi veidojusi dažādu LNVM struktūrvienību pārstāvju darba grupa: Imants Cīrulis, Inita Heinola, Toms Ķikuts, Anita Meinarte, Olga Miheloviča, Ieva Ozola, Līga Palma, Inita Smila, Jevgēnija Svikle, Jānis Šabanovs, Artūrs Tomsons, Anna Zeibārte, Irina Zeibārte, Irita Žeiere. Tās mākslinieks ir Ģirts Boronovskis.

Izstādes "Tuvplāni" apmeklētājus muzejs 19. septembrī, 17. oktobrī, 21. novembrī plkst. 12.00 aicina uz ekskursiju un nodarbību bērniem; 19., 20., septembrī, 24. oktobrī, 21. novembrī plkst. 14.00 uz ekskursiju un nodarbību pieaugušajiem interesentiem; grupām pieejama arī programma "Kas ir muzejs?".

Savukārt 26. septembrī muzejs atvērto durvju dienā aicinās ieskatīties arī LNVM jaunajās krātuvēs Pulka ielā Pārdaugavā.

Dalība visos pasākumos iespējama ar iepriekšēju pieteikšanos info@lnvm.lv vai zvanot 67221357, lai ievērotu epidemioloģisko drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!