Foto: Publicitātes foto
Gaidot jaunās Rīgas Doma vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju" atklāšanu, portāls "Delfi" piedāvā atskatīties uz vitrāžas prezentācijas pasākumā uzzināto.

Septiņus metrus augstā, unikālā stikla instalācija ir veltīta Latvijas neatkarības atjaunošanai un cilvēkiem, kas Atmodas laikā iedegās par brīvu Latviju. Jaunās vitrāžas stikla gaismas spēle būs "dzīva" un mainīga, atgādinot par brīvības trauslumu un vajadzīgo tautas možumu un drosmi arī mūsdienās.

Vitrāžas koncepcija

Vitrāža ir veltījums brīvības aizstāvjiem un brīvas valsts nākamajām paaudzēm. Katram vitrāžas logam tiek piešķirta īpaša nozīme un simbolisms, kopā veidojot vienotu kompozīciju:

- Četras 4,5 m augstas loga slejas veltītas katra savam Latvijas novadam - Kurzemei, Vidzemei, Zemgalei un Latgalei.
- Trīs zvaignes - Valstiskuma simbols, kas attēlo Latvijas valsts pirmo un otro neatkarību. Zvaigznes stāv pāri liesmām virzienā uz augšu tiecoties uz Pilnību.
- Ziemassvētki un Lieldienas simbolizē baznīcas celtnes kontekstu un attiecīgās simbolikas nozīmi vitrāžā.
- Pilnība ir kompozīcijas centrs, uz kuru tiecas pārējā vitrāžas simbolika. Lode ir tīra un skaidra, bet vizuālo tēlu veido gaisma tās iekšpusē.

Trīsdimensionāla forma

Autora vīzija ir dzīva un mainīga liesma jeb degsme vitrāžā, kuru veido trīsdimensionāla tēlnieciska forma. Atšķirībā no klasiskas vitrāžas, kas ir vienā plaknē veidots grafisks zīmējums, jaunā vitrāža uzsver formas un gaismas saspēli.

Jaunā vitrāža būs baudāma no abām pusēm

Katru reizi aplūkojot vitrāžu, gan no Doma ārpuses, gan no iekšpuses, cilvēks iegūs neatkārtojamu pārdzīvojumu, jo mainoties gaismas avota leņķim un intensitātei, mainās vitrāžas atstarotā gaismas noskaņa. Vitrāža plānota kā dimants - lai arī caurspīdīgs, tomēr ietver visu krāsu spektru, neizslēdzot un neuzsverot kādu kā galveno.

Jauno vitrāžu ražos tepat Latvijā

Konkurencē starp dažādām Eiropas valstīm, par labāko projekta realizētāju tika atzīti Latvijas uzņēmums "AM studio", kas ne tikai bija gatavi iegādājoties pielāgot nepieciešamās tehnoloģijas, bet ir ar lielu pieredzi nestandarta risinājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!