Foto: F64
140 gados kopš pirmajiem koru kariem esam spodrinājuši Latvijas slavu kā koru lielvalsts; nākamgad Latvijā notiks pasaules koru olimpiāde, - pasaulei ir laiks sākt uztraukties, - šovakar, Rīgas Latviešu biedrības namā uzrunājot XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku Koru karu dalībniekus, sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme - Grende (VL-TB/LNNK).

Ir vienīgais karš, kurā Latvija var droši doties bez ieročiem, tas ir koru karš, sacīja ministre.

Kultūras ministre pateicās koru dalībniekiem un to vadītājiem par grūto ikdienas darbu, nākot uz mēģinājumiem, lai sagatavotos šiem svētkiem. Un koru sniegumu šoreiz vērtēs nevis vietējie mākslas eksperti, bet starptautiska žūrija.

Jau ziņots, ka šodien līdz vēlam vakaram LU Lielajā aulā un Rīgas Latviešu biedrības namā notika Dziesmu un deju svētku koru kari, kuros piedalījās 50 labākie Latvijas kori. Lielajā aulā sacentās 23 jauktie kori, Biedrības namā - septiņi vīru, 16 sieviešu un četri senioru kori.

Šogad Dziesmu un deju svētku Lielo balvu pasniegs labākajam jauktajam korim, sieviešu korim, vīru korim un senioru korim. Lielās balvas ieguvējus īpaši godinās Dziesmu un deju svētku gājiena laikā 7.jūlijā.
Koru karus vērtē Mārtiņš Klišāns, Uģis Prauliņš, Andris Veismanis, Ēriks Ešenvalds (Latvija), Risto Josts (Igaunija), Vaclovas Augustinas (Lietuva), Ksavjers Sarasola (Spānija), Gabors Holerungs (Ungārija), Stojans Kurets (Slovēnija), Miks Ileoja (Igaunija), Denezs Sabo (Ungārija), Havjers Busto (Spānija), Ralfs Aizenbaiss (Vācija) un Francs Hercogs (Austrija).

XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas (vairāk nekā 1600, t.sk. 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji skatēs), 47 latviešu diasporas kolektīvi un 26 kolektīvi no ārvalstīm. Dziesmu un deju svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, atbalsta lieldraugi "Latvijas dzelzceļš", "Lattelecom" un "Latvenergo", kā arī banka "Citadele" un "Latvijas Valsts meži".

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki oficiāli sāksies rīt, 30.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!