Foto: LETA
Kultūras mecenātismam Latvijā ir liels izaugsmes potenciāls, jo ir daudz izcilu kultūras notikumu un mākslinieku, ko atbalstīt, pirmdien "Latvijas gāzes" balvas operai veltītajā preses konferencē sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Atsaucoties uz kultūras mecenātisma pieredzi citur pasaulē, ministre uzsvēra, ka mecenāti vēlas redzēt skaidrus kultūras projektus, pirms ieguldīt tajos naudu.

"Latvijas Nacionālajai operai šādi projekti ir," teica Jaunzeme-Grende, paužot gandarījumu par Baltā nama ilgstošo sadarbību ar tā atbalstītāju "Latvijas gāzi".

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis atzina, ka mecenātisms šajos gados pāraudzis jau "ģimenes draudzībā", un solīja turpināt atbalstu LNO, "kamēr vien būs gāzes piegādes Latvijai".

"Šai balvai ir liela nozīme, jo operas mākslinieki un arī tehniskie darbinieki mērķtiecīgi un metodiski strādā, un ir būtiski pamanīt viņu ieguldījumu un veiksmes," sacīja LNO direktors Andrejs Žagars.

Jau vēstīts, ka "Latvijas gāzes" balva operai šogad tiks pasniegta desmit nominācijās. To saņems Evija Martinsone, Jānis Apeinis un Rihards Mačanovskis kā labākie operas solisti, Juka Mijake un Artūrs Sokolovs kā labākie baleta solisti un klarnetists Mārtiņš Circenis kā labākais orķestra mākslinieks.

Savukārt par mūža ieguldījumu LNO mākslinieciskajā darbā apbalvos diriģentu Aleksandru Viļumani, bet par mūža ieguldījumu LNO tehniski administratīvajā darbā – dekorāciju meistaru Ilgvaru Upenieku. Balvu nominācijā "Leģendārs mūžs mākslā" saņems viens no visu laiku spožākajiem LNO baleta solistiem Haralds Ritenbergs.

Balvas pasniegšanas koncerts notiks LNO 20.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!