Foto: Publicitātes foto
No 27. līdz 30. septembrim Kaņepes Kultūras centrā norisināsies ielu mākslas festivāls "Mūra lāde", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

"Ielu mākslas statuss pēdējos gadu desmitos ir būtiski mainījies. Ja agrāk tā tika uztverta kā vandalisms, šobrīd attieksme pret šo fenomenu vairs nav tik viennozīmīga. Ielu māksla ir sociāli aktīva, tā ir tepat, tā nav paslēpusies muzejā vai mākslas galerijā, vai bagāta cilvēka privātajā kolekcijā, tā uzrunā ikvienu," stāsta Kaņepes Kultūras centra vadītājs Dāvis Kaņepe.

"Līdzīgi kā agrāk cilvēkiem bija "pūra lādes", kurās salikt visu vērtīgo, mēs gribam ikvienam simboliski iedot līdzi "Mūra lādi" – krāšņu, interaktīvu, draudzīgu un atvērtu pilsētvidi," saka D. Kaņepe. "Lai tie būtu ne tikai tukši vārdi, festivāla "Mūra lāde" laikā Kaņepes Kultūras centrs būs ne tikai festivāla centrs, bet arī pats kļūs par mākslas darbu, savas sienas un pagalmu atvēlot mākslinieku izpausmei."

Šī gada festivāla tēma ir iedomātās attiecības (imaginary relationships). Festivāla deviņi mākslinieki to apspēlēs, iedomājot nebijušas, bet varbūt nepieciešamas savstarpējās attiecības, kas iegrozītu pasauli citādākā gultnē. Kā būtu, ja pensionāri būtu hiphopa zvaigznes, kā būtu, ja valsti vadītu mākslinieki, un kaķiem būtu tiesības balsot?

Festivāla ietvaros Kaņepes Kultūras centra iekšpagalmā taps 50 kvadrātmetru liels mākslas darbs, ko veidos Aleksejs Gordins (Alexei Gordin). Aleksejs ir Krievijas izcelsmes mākslinieks, kurš dzīvo starp Tallinu un Helsinkiem. Aktīvi piedalās mākslas izstādēs no 2010. gada, viņa darbi ir iekļauti Kiasma Laikmetīgās Mākslas muzejā, Tartu mākslas muzejā, kā arī daudzās privātās kolekcijās Igaunijā, Somijā, Krievijā un Eiropā.

Kaņepes Kultūras centra astoņus "aklos" logus, katru 2 kvadrātmetru lielumā, apgleznos astoņi mākslinieki no Baltijas, veidojot konspektīvas, asprātīgas festivāla tēmas "iedomātās attiecības" interpretācijas. Šī gada festivāla apstiprinātie mākslinieki ir Reinis Pētersons, Artūrs Koršs, Toms Grīnbergs, Inga Bermaka, Paulis Liepa, Laura Aizporiete un Aigars Opincāns no Latvijas, kā arī māksliniece no Igaunijas - Līsa Krūsmāgi (Liisa Kruusmagi).

Tā kā ielu māksla jau konceptuāli ir interaktīva, cilvēkus iesaistoša māksla, festivāla laikā Kaņepes Kultūras centra iekštelpās notiks interaktīva zīmēšanas akcija kopā ar mākslinieku Sandri Jaundzemu, kurā piedalīties varēs ikviens.

Savukārt 30. septembrī Kaņepes Kultūras centra pagalmā visu dienu mūziku spēlēs Mixmaster AG, radot tematiski atbilstoši fonu mākslas darbu tapšanas vērošanai. Plānots, ka visi darbi tiks pabeigti līdz pulksten 18.00, kad arī tiks svinīgi atklāti.

Festivāla noslēgumā pulksten 19.00 Kaņepes Kultūras centra pagalmā vai lietus gadījumā – iekštelpās, uzstāsies Latvijā līdz šim nedzirdēta hiphopa grupa no Lietuvas "Dee&Kamy", kas savas muzikālās kompozīcijas izpilda angļu valodā, nostalģiju raisošā deviņdesmito gadu "oldskūl" tipa hiphopa noskaņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!