Foto: LETA

Šī gada 23. oktobris būs pēdējā diena, kad apmeklētājus gaidīs iecienītās kultūras un izklaides vietas Kaņepes kultūras centra (KKC) bārs, portālam "Delfi" apstiprināja KKC viens no īpašniekiem Dāvis Kaņepe. Atgādinām, ka KKC bārs jau gadu mājoja pagaidu telpās Skolas ielā 14, vietā, kurai bija dots nosaukums "Diagonāle". Savukārt KKC ēka Skolas ielā 15 joprojām notiek renovācijas darbi un, kā saka Kaņepe, šobrīd tiek mēģināts rast risinājumu, tai skaitā finansiālu, šo darbu pabeigšanai.

Līdz tam KKC turpinās strādāt ar kultūras un sociālajiem projektiem, kas nebūs piesaistīti vienai konkrētai vietai, teikts oficiālajā paziņojumā par bāra darbības izbeigšanu.

"Šobrīd beidzam sadarbību ar visu mūsu brīnišķīgo bāra komandu, kultūrbārs izbeidzas ar šo svētdienu. Savukārt par ēku Skolas ielā 15 vēl esam pārrunās ar ēkas īpašniekiem par iespējamo KKC darbības turpināšanu. Esam ieguldījuši šīs ēkas renovācijā lielu naudu, šobrīd ir strauji augušas būvniecības izmaksas un ir jāiegulda vēl nauda un tas mums vairs nav ekonomiski pamatojami," stāsta Kaņepe. Šobrīd ēkas īpašnieki un KKC saimnieki ir sarunu procesā par to, kuram būtu jāfinansē ēkas remontdarbu pabeigšana un cik ilgu laiku pēc tam KKC tur netraucēti varēs darboties.

Kā jau iepriekš minēts, 2021. gada pavasarī KKC uzsāka solidaritātes kampaņu, lai vāktu ziedojumus ēkas Skolas ielā 15 remontam. Ja remonts netiktu veikts nomas līguma noteiktajā laikā, KKC nāktos izbeigt savu darbību. Pateicoties atbalstītājiem un partneriem, kampaņā izdevās savākt teju 95 tūkstošus eiro, kā arī atrast citus finansēšanas atbalsta rīkus, lai plānotie remonta darbi varētu notikt un KKC varētu turpinātu savu darbību. Kopumā kampaņā KKC atbalstīja vairāk nekā 1500 cilvēku un organizācijas. Kā sarunā ar "Delfi" atklāj Kaņepe, saziedotā nauda nav vienīgi līdzekļi, kas tērēti ēkas remontdarbos un renovācijā. Līdz šim ieguldītā summa ir aptuveni 400 000 eiro.

Kaņepe stāsta, ka pagaidu telpu līgums "Diagonālei" Skolas ielā 14 bijis līdz šī gada decembrim, tomēr, atnākot rudenim, bijis skaidrs, ka galus nevar savilkt kopā un bāra darbība ir jāizbeidz.

Bārs "Diagonāle" darbosies vēl sešus vakarus – no 18. līdz 23. oktobrim, katru dienu no pulksten 16.20 līdz 02 naktī.

"Paralēli aktīvai kultūras, sociālajai un interešu pārstāvēšanas darbībai, Kaņepes Kultūras centrs jau no pirmsākumiem 2012. gadā veidoja arī bāru, kas ne tikai būtiski atbalstīja kultūras programmas finansēšanu, bet bija izpelnījies arī daudzu rīdzinieku un viesu iemīļotākā bāra statusu. Izsakām vislielāko pateicību mūsu daudzajiem bārmeņiem, kas ir bijuši radoši, uzklausoši un citreiz arī trakojoši. Jūs esat vislabākie! Paldies arī visiem Jums - mūsu bāra apmeklētājiem, kā arī ilggadējajiem sadarbības partneriem! Mēs ļoti ilgosimies pēc jums, bet tiksimies jau citos foršajos Rīgas kultūr-bāros!" šādiem vārdiem KKC bārs atvadās no savas publikas.

KKC atklāja 2012. gadā ar vienotu mērķi radīt kultūras oāzi pilsētas centrā, kas būtu pieejama katram sabiedrības dalībniekam. Savas pastāvēšanas laikā Kaņepes Kultūras centrs ir rīkojis vairāk kā 3000 pasākumu un sadarbībās īstenojis vairākus kultūrai, sociālajai vienlīdzībai un ilgtspējībai svarīgus projektus, piemēram, festivālu "Komēta", "Neierastā literatūra" lasījumus, "Sieviešu stendapu", elektroniskās mūzikas raidījumu "Signāls", kinoteātri "Kino Augusts", Eiropas līmeņa projektu par vienlīdzību naktsdzīvē "Sexism Free Night", un tieši KKC teritorijā tika atklāts Latvijā pirmais ēdiena koplietošanas ledusskapis "Kopienas skapis". Pirms pandēmijas KKC apmeklējums bija aptuveni 12 000 cilvēku mēnesī. 2020. gadā tas oficiāli kļuva par pirmo bāru un kultūras centru – sociālo uzņēmumu Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!