Foto: F64
Bērnu veselības stāvokļa pasliktināšanās, kas notika sestdien noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā, nav saistāma ar pārslodzi, pauda koncerta mākslinieciskais vadītājs Gints Ceplenieks. Savukārt mediķu ieskatā šobrīd nekas neliek domāt, ka pie bērnu ģībšanas būtu vainojami kādi citi apstākļi, nevis nogurums.

"Šeit nevar būt runa par pārslodzi. Tas noteikti ir komplekss jautājums, un es domāju, ka mēs ilgi nesapratīsim, kas notika. Tas bija kaut kas ārkārtējs," stāstīja Ceplenieks.

Diriģents stāstīja, ka sestdien starp rīta mēģinājumu un koncertu vakarā bija sešu stundu pārtraukums, lai bērni varētu atpūsties, turklāt rīta mēģinājums bijis par vienu stundu īsāks nekā plānots. Ceplenieks dalījās pieredzē, ka citus gadus pat lielā karstumā svētkos nekas tamlīdzīgs nav noticis.

"Šogad laika apstākļi svētku dalībniekus ir saudzējuši, jo nebija liela karstuma. Arī lietusgāzes bija īslaicīgas, un pēc tam bija iespējams sasildīties," stāstīja diriģents. Viņaprāt, vajadzētu pārskatīt bērnu ēdienkarti, jo, iespējams, bērniem pats piemērotākais vairāk nav sautējums. Ceplenieks arī saņēmis sūdzības no svētku dalībniekiem, kuriem nav pieticis ar to ēdienu, kas pasniegts.

Tā kā daudzu bērnu veselības stāvokļa pasliktināšanās koncerta ģenerālmēģinājuma laikā bijis kaut kas ārkārtējs, noticis arī ārkārtējs lēmums atcelts svētku gājienu. "Tas ir pareizi, ka valsts amatpersonas un operatīvie dienesti ir kopā ar sasirgušajiem, lai viņiem kļūtu labāk. Vienlaicīgi ir arī atbalstāmi, ka izturīgākie, kuri to var, dodas mediķu uzmanītā svētku gājienā," stāstīja Ceplenieks. Vērojot bērnu pozitīvās emocijas gājienā, viņš vēlas arī tiem, kuri dosies uz koncertu Mežaparkā šovakar vēlēt saņemt un dot pozitīvo.

Ceplenieks arī atzīmēja, ka šis gadījums norāda uz to, ka jāizdara secinājumi, domājot par nākamajiem svētkiem. "Šis notikums ir tas veids, kā rūdās tērauds - Dziesmu un deju svētku tradīcija. Mums pēc šiem svētkiem ir jāizdara secinājumu ar skatu nākotnē, lai nekas tāds vairāk nekad neatkārtotos," uzsvēra diriģents.

Savukārt  Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka šobrīd nekas neliek domāt, ka pie bērnu ģībšanas būtu vainojami kādi citi apstākļi, kā nogurums. Šie simptomi un šīs situācijas, kas vakar notika, liek vairāk domāt par vispārējo organisma reakciju uz nogurumu

"Pamatā vājums un saļimšana saistāma ar nogurumu un organisma rekaciju. Organisms tajā brīdī reaģē tā kā reaģē, tas ir pārguris. Iespējams, kāds ir nepietiekami no rīta paēdis, kādam ir lielāks sagurums, tas viss kombinējās kopā, kad vakar sākās vairāku bērnu paģībšana," sacīja Bukša.

Viņa uzsvēra, ka tiek ļoti rūpīgi pārbaudīta jebkura situācija, jebkura informācija un bērna veselības stāvoklis. "Līdz šim nav bijis tāda signāla, kas liecinātu, ka pie bērnu ģībšanas būtu bijis pie vainas, kas cits. Tas tomēr pamatā ir saistāms ar bērna organisma reakciju. Ar sagurumu, kas nedēļas laikā jau ir uzkrājies. Ja dienā mēģinājumu laikā ir slodze, tad ir obligāti jāparūpējas par to, lai apmešanās vietā bērni savlaicīgi aizietu gulēt, atpūstos un kvalitatīvi izgulētos," sacīja Bukša.

Jebkurā gadījumā, ja būtu kādi citi ierosinātāji, kas veicinātu šādu ģībšanu, protams, ka mediķi attiecīgi rīkotos un veiktu nepieciešamās pārbaudes, sacīja Bukša.

"Tie bija īslaicīgi samaņas zudumi. Pēc mirkļa, kad bērni nonāca pie mediķiem, nākot pie samaņas viņiem bija jāpaguļ, jāatgūst spēki. Pamazām atjaunojot spēka resursus, bērni varēja doties atpakaļ uz savām skolām, kurās apmetušies," sacīja Bukša.

Tikmēr XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsdiriģents Edgars Vītols portālam "Delfi" atzina, ka par sestdien noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā notikušo šobrīd ir izvirzītas dažādas hipotēzes.

"Mediķi šobrīd skaidro notikušā iemeslus, bet faktiski, ja mēs paskatāmies ciparus, arī citus gadus ir bijuši ģībušie un tie, kuriem palicis slikti. Viena no versijām - vakar tas viss notika vienlaicīgāk, tāpēc arī ģenerālmēģinājums tika pārtraukts," atzina Vītols.

"Arī dažiem skatītājiem bijušas problēmas. Vakara sākumā bija ļoti silts, bet stundas laikā gaisa temperatūra nokritās par 7 grādiem. Kādam bērnam palika auksti, kāds nebija izgulējies, tā tas viss sasummējās," sprieda Vītols un piemetināja, ka arī citus gadus ir atcelti dažādi koncerti un mēģinājumi - karstuma vai citu iemeslu dēļ.

"Šobrīd redzam kā notika gājiens - cilvēki smaida, ir priecīgi. Bērniem patīk dziesmas un solisti. Mēs gaidām vakara koncertu," sacīja Vītols.

Vakara koncerta garums būs tāds kā sākotnēji iecerēts - aptuveni divarpus stundas, nekādas īpašas izmaiņas šobrīd netiek plānotas, vēstīja Vītols.

Savukārt dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva portālam "Delfi" teica, ka par vakarā gaidāmā koncerta detaļām ziņos vēlāk.

Jau ziņots, ka sestdien Mežaparkā tika pārtraukts noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, jo daudziem bērniem kļuva slikti. Pēc organizatoru sniegtās informācijas, vakar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu no Mežaparka estrādes nogādāti 17 bērni, no tiem deviņi vēl turpina ārstniecības iestādē uzturēties. Kopumā palīdzība Mežaparkā bijusi vajadzīga aptuveni 500 bērniem, kuri sūdzējušies par dažādām problēmām.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pēc notikušā lēmusi par svētku gājiena atcelšanu. Tomēr gājienā Rīgas ielās brīvprātīgi devušies vairāki tūkstoši svētku dalībnieku.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalās 37 890 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!