Foto: DELFI

Andreja Upīša darbus nevajadzētu cenzēt, tie ir un vienmēr būs brīvi pieejami ikvienam, kas tos vēlēsies izlasīt, tomēr daudzus jautājumus raisa rakstnieka piemineklis Rīgas centrā, uzskata mākslas kurators, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja vadītājs Kaspars Vanags. Viņš sarunā "Delfi TV" raidījumā "Kultūrklubs" uzsver – Upīša sarakstītie "Sūnu ciema zēni" nav bijuši Latvijas neatkarības zaudēšanas vērti.

Vanags, jautāts par attieksmi pret diskusijām par Andreja Upīša pieminekli Kronvalda parkā, netālu no viņa vadītā muzeja, saka, ka pirmkārt, ir nepieciešama visu iespējamo argumentu likšana galdā, to izsvēršana un ilgstoša runāšana par tiem.

"Neviens šobrīd neņem ārā "Sūnu ciema zēnus" no skolu programmām, mēs nedzēšam ārā Andreja Upīša vārdu no Latvijas enciklopēdijas digitālās vietnes. Mēs necenzējam. Arī viņa visšausmīgākie pēckara laika uzbrukumi trimdas rakstniecībai ir pieejami. Mēs varam aiziet uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, tur nav specfonda - varam sameklēt šo grāmatu ("Bezsaules noriets. Latviešu buržuāzijai un tās literatūrai emigrācijā", 1967) kartotēkā sameklēt un izlasīt," norāda Vanags.

"Taču, vai es gribu Rīgas centrā tādu pabaisu socreālisma pieminekli cilvēkam, kurš kopā ar vēl 20 citiem brauca uz Maskavu, lūgt uzņemt Latviju Padomju Savienībā, tieši tāpat kā šobrīd no Doņeckas un Luhanskas ielikteņi brauc lūgt, lai viņus uzņem Krievijas federācijā?" jautā Medicīnas vēstures muzeja vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!