Foto: Martynas Plepys
2022. gadu Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā sagaidīs Kauņa. Svinīgā gadu ilgās programmas atklāšana plānota no 19. līdz 23. janvārim, solot vērienīgu mākslas notikumu kopumu vairāk nekā 50 dažādās norises vietās Kauņā un tās apkārtnē, tai skaitā tādu pasaules laikmetīgās mākslas zvaigžņu kā Viljams Kentridžs un Joko Ono izstāžu atklāšana.

Atklāšanas nedēļas kulminācija būs triloģijas "Kauņas mīts" pirmās daļas norise. Kā liecina organizatoru sniegtā informācija, tas iecerēts kā laikmetīgs, starpdisciplinārs notikums Kauņas "Žalgiris" arēnā. Tajā satiksies mūsdienu mūzika, gigantiskas video projekcijas, "slam poetry" priekšnesumi utt, radot stāstu par pilsētu kā dzīvu, allaž jaunu brīnumu. Kā vēsta programmas veidotāji – Kauņa kļūs par visas Eiropas skatuvi. Plānots, ka triloģijas otrā un trešā daļa norisināsies šā gada maijā un novembrī.

Tiesa, tas nebūs vienīgais notikums. Plānots, ka kopumā notiks 30 dažādas norises – izstāžu atklāšanas, koncerti, pirmizrādes, performances, utt. Piemēram, norisināsies 13. Kauņas mākslas biennāle, modernismam veltīta arhitektūras izstāde, slavenās Joko Ono izstādes atklāšana un citi notikumi. Īpaša būs Dienvidāfrikas mākslinieka Viljama Kentridža izstāde – viens no viņa vectēviem ir nācis no Lietuvas ebreju kopienas. Tāpat norisināsies dažādi pilsētas iedzīvotājus iesaistoši pasākumi, radošās darbnīcas un spēles.

Turpmākā gada laikā plānots, ka Kauņā notiks vairāk nekā 1000 dažādu pasākumu, aktivitāšu, festivālu, utt. Īpaši jāizceļ performanču mākslas leģendas Marinas Abramovičas izstāde, kas tiks atklāta martā, Kauņas dizaina festivāls oktobrī, Britu Karaliskās filharmonijas orķestra uzstāšanās septembrī un pasaulē slavenās lietuviešu diriģentes Mirgas Garžinites-Tīlas koncerts kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri Kauņas valsts kori arī septembrī, un citi pasākumi. Visa Kauņas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programma atrodama šeit.

Jau ziņots, ka šī ir otrā reize, kad kāda Lietuvas pilsēta tiek pie Eiropas kultūras galvaspilsētas goda. 2009. gadā tā bija Viļņa. 2022. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas būs arī Novi Sada Serbijā un Eša pie Alzetes Luksemburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!