Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 28. oktobrī, pulksten 17.00, kinoteātrī "Kino Bize" (Rīgā, Elizabetes ielā 37) notiks sarunu vakars "Vai cilvēks traucē sistēmai?", kas iesāksies ar bulgāru režisoru Kristīnas Grozevas un Petara Valčanova vairākos starptautiskos kinofestivālos augstu novērtēto drāmu ar komēdijas elementiem "Slava" ("Glory", 2016), bet pēc seansa pulksten 19.00 notiks sociālantropologa Klāva Sedlenieka vadīta diskusija par cilvēka, valsts un sistēmas mijiedarbi.

Vakaru pulksten 17.00 atklās šī gada Bulgārijas pieteikums Amerikas Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā ārzemju filma" – drāma "Slava". Filmas tapšanu iedvesmojusi kāda publikācija presē, tomēr šis kino stāsts sākas no vietas, kur beidzās raksts. "Mēs lasījām par kādu dzelzceļa darbinieku, kurš uz sliedēm atrada maisu ar skaidru naudu, tad iedeva to policijai un tika apbalvots. Tas bija auglīgs pamats filmas tapšanai," par filmas "Slava" aizmetņiem stāsta tās režisors un scenārists Valčanovs, kurš plašākai auditorijai sevi pieteica tandēmā ar Grozevu ar godalgoto filmu "Mācība" (Urok, 2014). Filma pirms diviem gadiem tika nominēta Eiropas Parlamenta LUX kino balvai, bet režisore Grozeva ieguva Sansebastjanas Starptautiskā kino festivāla balvu kā labākā jaunā režisore.

Filmas "Slava" centrā ir dzelzceļa darbinieks Petrovs, kurš uz sliedēm atrod miljons levu. Viņš nolemj visu naudu atdot policijai. Par cēlo rīcību kolēģi viņu nosauc par muļķi, bet valsts viņam svinīgi piešķir rokas pulksteni, tomēr drīz vien tas diemžēl apstājas. Tikmēr Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja ir pazaudējusi Petrova veco, tēva dāvāto rokas pulksteni "Slava". Nu Petrovam jāatgūst gan pulkstenis, gan pašcieņa.

Savukārt pēc filmas, pulksten 19.00, diskusijā "Vai cilvēks traucē sistēmai?" tiks iztirzātas sistēmas un "mazā cilvēka" attiecības – kurš kuru īsti apgrūtina vai tomēr viss ir šķietami kārtībā? Kurš šajā koeksistencē ir lielākais ciniķis? Kā ieskicē diskusijas moderētājs, antropologs un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Klāvs Sedlenieks, filma tiks izmantota, lai veicinātu sarunu par cilvēkiem sistēmā, runājot par tādiem jautājumiem kā – kas ir sistēma, kur tā rodas un vai sistēma ir tā pati valsts? Diskusijā piedalīsies: Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers, pilsoniskās līdzdalības platformas "Manabalss.lv" vadītājs Imants Breidaks, dramaturgs Matīss Gricmanis un politoloģe un "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Filma "Slava" tiks izrādīta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Ieeja diskusijā interesentiem ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!