Foto: LETA

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kas ik gadu notiek Rīgā septembra sākumā, šogad notiek naktī no 10. uz 11. septembri. Foruma pamatprogrammu veido vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, tostarp, koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas sacensības un lasījumi un filmu programmas.

Bagātīgajā programmā ir daži pasākumi, kas norisinās variākās vietās vienlaicīgi, piemēram, "Tēlniecības Kvadriennāle Rīga", kas pilsētvidē ļauj iepazīt mūsdienu tēlniecības starptautiskās norises, latviešu dzejas vēstures iepazīšanas spēle (sākums plkst. 19.00 Baznīcas ielā 30, iekšpagalmā) un "Baltās nakts" tramvajs, kas dodas maršrutā Ausekļa iela-Gaujas iela-Ausekļa iela. Bet tikmēr ir desmitiem koncertu, performanču, instalāciju un multimediālu notikumu, kuri piesaistīti konkrētai atrašanās vietai.

Lai orientētos apjomīgajā notikumu klāstā, piedāvājam portāla "Delfi" veidotu kultūras pasākumu izlasi, kurā iekļauti saistošākie programmas punkti un aptverti dažādas Rīgas apkaimes, kur norisinās "Baltā nakts".

"Baltā nakts" Rīgā notiks 11. reizi un tā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma.

Visi "Baltās nakts" pasākumi ir bezmaksas un brīvi pieejami visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem. Ar pilnu pasākumu programmu iespējams iepazīties "Baltās nakts" mājas lapā.

Ego konflikts, kosmoss un sarunas ar augiem – Pārdaugava

Foto: Ievas Balodes darba materiāli

Veltījums Ninai Simonei

Kalnciema kvartālā, Kalnciema ielā 35, 20.00-00.40

Kalnciema kvartālā uz brīvdabas skatuves plkst. 22.00 uzstāsies strauju atpazīstamību ieguvusī, talantīgā latviešu džeza dziedātāja Elza Rozentāle, ar īpaši festivālam radītu jaunu koncertprogrammu, kas veltīta amerikāņu dziedātājai, dziesmu autorei, pianistei Ninai Simonei (1933–2003). Dziedātāja Elza Rozentāle izpildīs skaistākās un nozīmīgākās dziesmas no slavenās džeza dziedātājas un pirmās melnādainās klasiskās mūzikas pianistes Ninas Simones repertuāra. Muzikālā priekšnesuma pavadījumu veidos instrumentu sastāvs, kas identisks Ninas Simones pavadījumam: klavieres, bass/kontrabass, ģitāra, bungu sets, perkusijas un fona vokālists – tamburīnists, kura pavadībā māksliniece uzstājusies dažādos džeza un mākslas festivālos visā pasaulē.

Dzejas diskotēka 'Blumbergs=Bezgalība'

MVT Vasaras mājā, Kalnciema ielā 36/38, 21.00-2.00

Turpat blakus Kalnciema kvartālam no plkst. 21.00 norisināsies latviešu dzejnieku diskotēka fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā. Būs vērojamas Ilmāra Blumberga mākslas darbu projekcijas, dzirdama agrāk nepublicēta dzeja autoru izpildījumā un viņu pašu izvēlēta mūzika. Pasākums kopā veidos audiovizuālu kompozīciju izcila mākslinieka piemiņai. Piedalās Ilmārs Šlāpins, Henriks Eliass Zēgners, Agnese Krivade, Toms Treibergs, Madara Gruntmane, Aivars Madris, Artis Ostups, Raimonds Ķirķis, Marija Meļķe un Edvards Kuks.

Uguns un Baltā nakts

LKA E. Smiļģa Teātra muzeja dārzā, E.Smiļģa ielā 37/39, 18.00-23.00

Foto: Publicitātes attēls

20 minūšu gājiena attālumā no MVT Vasaras mājas, atzīmējot 105 gadus kopš ikoniskās Raiņa lugas "Uguns un nakts" pirmā iestudējuma Jaunajā Rīgas teātrī, Teātra muzeja dārzā notiks multimediāla performance "Uguns un Baltā nakts", kurā savīsies pretmeti dejā, džezā, gaismas mākslā un diskusijā par teātri.

Jauno mākslinieku radītie gaismas objekti izgaismos muzeja dārzu no plkst. 18.00 līdz 23.00, atvērts būs arī muzejs, visu vakaru darbosies kafejnīca. No 19.30 līdz 22.30 performancē mijiedarbosies laikmetīgā deja, video projekcijas, džeza mūzika un teātra ekspertu sarunas Smiļģa dārzā.

K-k-kosmoss uz AB dambja

Peldošajā mākslas centrā "Noass", AB dambī 2, 18.00-1.00

Tuvojoties Daugavai no Smiļģa mājas, paveras iespēja apmeklēt peldošo darbnīcu "Noass", kurā pasākumu veido Latvijā pazīstami vārda, mūzikas un kustīgā attēla (video) meistari. Pasākuma tēma ir tulkošana vai interpretācija kā jauna mākslas darba radīšanas metode.

Performancēs piedalīsies un veidos Teksta grupa "Orbīta", Pauls Bankovskis, Kaspars Rolšteins, Roberts Gobziņš un citi.

Runā ar mani. Komunikācija ar augiem

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3, 18.00-1.00

Foto: Publicitātes attēls

Pie AB dambja esošajā Nacionālajā bibliotēkā no plkst. 18.00 norisināsies turpinājums Rasas Šmites un Raita Šmita cilvēku un augu komunikācijas projektam "Runā ar mani".

Šoreiz māksliniekiem interesē, kas ir tie vārdi, ko garās pupas vēlētos dzirdēt – lai tās varētu izaugt līdz pašai bibliotēkas korei? To iespējams pateikt augošajām pupām tiešsaistē http://talktome.rixc.lv vai izmantojot konsoli ar tiešsaistes interfeisu, kas bibliotēkā pieejams jau no 29. augusta.

Performancē būs iespēja redzēt un dzirdēt, kā tiek interpretēti nosūtītie vēstījumi augiem – veidotas interaktīvas vārdu kartes, 3D vārdu "mākoņi", reāllaika skaņu kompozīcijas un audiovizuālas projekcijas.

Varianti

Mūkusalas Mākslas salonā, Mūkusalas ielā 42, 22.00-00.00

Foto: Anda Lāce "Varianti". Publicitātes attēls

Turpinot ceļu gar Daugavu, ceļš vedīs pie Mūkusalas Mākslas salona, kurā notiks mākslinieces Andas Lāces performance "Varianti". Tajā ar komponistu Evijas Skuķes un Platona Buravicka, kā arī runātāju–dziedātāju līdzdalību tiks izspēlēti dažādi iekšējā "es" konflikta scenāriji, kas noslēgumā iegūs atjaunojoša rituāla formu.

"Performancē galvenā loma piešķirta sūkļiem (citiem), ko tie iesāk ar pārņemto indi un kādus scenārijus tiem var piedēvēt. Vai indi iespējams neitralizēt, vai sūklis inficē citus sūkļus, vai arī iet bojā. Performances gaitā pamazām galveno lomu pārņems variants," par iecerēto performanci stāsta Anda Lāce.

Damagomi, luminogrammas un sievietes eksperimentālajā mūzikā – Rīgas centrs

Foto: Publicitātes attēls

Survival Kit 8

K. K. fon Stricka villā, A. Briāna ielā 9,12.00-1.00

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Antonijas ielā 1, 19.00-00.00

Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" jau 8. reizi piedāvā savu īpašo "Baltās nakts" programmu. Visas dienas garumā būs iespēja apmeklēt festivāla izstādi, savukārt vakarā – gan vērot performances Miera ielas rajonā, gan iepazīties ar savdabīgu ekspozīciju Medicīnas vēstures muzejā.

Festivāla centrālajā norises vietā – K. K. fon Stricka villā – būs iespējams apskatīt ne vien "Survival Kit 8" izstādi "Sabiedrības akupunktūra", kas pulcē vairāk kā 30 Latvijas un ārvalstu māksliniekus, bet arī "Baltajai naktij" īpaši sagatavotas mūzikas un mākslas performances. Vakara sākumā plkst. 21.00 gaidāms austrumu mūzikas koncerts ar irākiešu mūziķi Hamidrezu Rahbaralamu, bet tam sekos multimediāla performance "Atbrīvo savus iekšējos delfīnus" Vivienas Grifinas, Kaspara Groševa un Kīena Makona izpildījumā, kā arī Stirmira Erna Gudmundsona soloperformance "Ko es daru ar savu dzīvi?".

Otrā festivāla norises vietā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāma izstāde "Īss ieskats Damagomi grupas vesturē", ko plkst. 19.00 atklās projekta autors Floriss Šēnfelds ar nelielu priekšlasījumu par izstādē apskatītajām tēmām. Līdz pusnaktij apmeklētāji varēs iepazīties ar muzeja pamatekspozīcijas sadaļu, kas apskata medicīnas pirmsākumus.

Cyclone

kim? Laikmetīgās mākslas centrā, Sporta ielā 2, 18.00-1.00

Nosēdzot "kim?" Laikmetīgās mākslas centra jauno izstādes telpu un izstāžu cikla atklāšanas nedēļu, no plkst. 18.00 Sporta ielā būs iespēja apmeklēt trīs latviešu mākslinieku – Daigas Grantiņas, Edgara Gluhova, Ingas Melderes – personālizstādes gidu vadībā, kā arī piedzīvot audiovizuālu performanču ciklu "Cyclone", kura laikā norisināsies ārvalstu un latviešu mākslinieku uzstāšanās uz mākslinieču Darjas Meļņikovas un Agatas Meļņikovas izstrādāta telpisku un sfērisku objektu kopas – unikālas mākslas norišu platformas.

Akmens dārzs

Koncertzālē "Ave Sol", Citadeles ielā 7, 21.30-1.00

Foto: Publicitātes attēls

Multimediālais koncertuzvedums "Akmens dārzs" ir producentu apvienības "DoStudija" un mūziķa Helvija Fiņķa jaundarba pirmizrāde, kurā iekļauti desmit muzikāli priekšnesumi (audio stāsti) nepilnas stundas garumā. Katrs muzikālais stāsts ir sinhronizēts ar video projekcijām un mūzikas pulsam pieskaņotu gaismu spēli.

Koncertuzvedums "Akmens dārzs" tiks atkārtots trīs reizes, savukārt piecpadsmit minūšu ilgajos starplaikos uz skatuves izvietotajos ekrānos tiks pārraidīti dokumentāli kadri no jaundarba tapšanas procesa.

Skaņu mežs Baltajā naktī

Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā, Anglikāņu ielā 2A, 21.00-3.00

Foto: Publicitātes attēls

Netālu no Koncertzāles "Ave Sol" esošajā Anglikāņu baznīcā no plkst. 21.00 norisināsies nepieradinātās mūzikas biedrības "Skaņu mežs" rīkotā sešas stundas ilgā koncertprogramma, kas izgaismos aktuālus eksperimentus dažādās mūzikas subkultūrās, ieskaitot laikmetīgo mūziku, synthwave, post-graimu, noizroku un tehno, neaizmirstot arī par audiovizuāliem priekšnesumiem.

Programmas ietvaros tiks aizsākta jaunā "Skaņu meža" koncertsērija "Ziemeļvalstu sievietes eksperimentālajā mūzikā", un pārstāvēta tiks arī 16 festivālu dibinātā Eiropas eksperimentālās mūzikas platforma "SHAPE".

Mākonis

Laukumā pie Brīvības pieminekļa, 19.00-3.00

Foto: Publicitātes attēls

Arī Vecrīgā līdzās Anglikāņu baznīcai norisināsies vairāki "Baltās nakts" pasākumi. Viens no spožākajiem – interaktīva instalācija "Mākonis" ("Cloud") pie Brīvības pieminekļa, ko veido 6000 spožas kvēlspuldzes. Tās autori ir mākslinieki no Kanādas Keitlinda Brauna un Veins Gerets (Caitlind r. c. Brown & Wayne Garrett).

Instalācijā ir izmantotas sadzīves gaismas spuldzes un slēdži, kurus iedarbina, kā slēdzi izmantojot auklas. Izstādes laikā vērotāji mijiedarbojas ar instalāciju, darbojoties gan kolektīvā harmonijā, gan individuālā haosā, lai atdzīvinātu un iedegtu instalāciju.

Instalācija pēc "Baltās nakts" būs apskatāma līdz 13. septembrim no plkst. 20.00 līdz 00.00.

Videogrāfija XI – Space Textures X

Gētes institūtā, Torņa ielā 1, 20.00-2.00

Dziļāk Vecrīgā – Gēnes institūta telpās norisināsies pasākums "Videogrāfija XI – Space Textures", kas veidots kā idejisks turpinājums iepriekšējo gadu "Baltās nakts" pasākumam "Videogrāfija". Šis projekts ir radīts, lai paplašinātu apmeklētāju redzesloku, sniedzot unikālu multimediālu kultūras baudīšanas pieredzi, kas sakņojas laikmetīgajā mākslā, multimediju projekcijās un eksperimentālajā mūzikā.

Programmā – Kate Carr (Lielbritānija/Austrālija), Simon Whetham (Lielbritānija), Solo Operator (Krievija), Patrick McGinley (ASV/Igaunija), Bred Blondie un apvienība "Bērnu rīts".

Programmu ievadīs eksperimentālo īsfilmu programma, kas veidota sadarbībā ar Vācijas dzejas filmu festivālu "Zebra".

Diffusion (Spektra Luminogrammas)

Koncertzālē "Palladium", Marijas ielā 21, 21.00-3.00

Vecrīgas tuvumā, koncertzālē "Palladium", bijušā kinoteātra telpās no plkst. 21.00 tiks radīta mākslinieka Voldemāra Johansona vides kompozīcija – ģeneratīvu procesu laboratorija, kurā fizikālu parādību novērojumi tiek pakļauti sajūtu analīzei.

"Ģeneratīva skaņas vide balstās neparedzamības, nenoteiktības un nejaušības priekšstatos. Šīs idejas tiek īstenotas elektronisku savienojumu tīklojumā, kas veic skaitļošanas darbības ar līdzstrāvas un maiņstrāvas spriegumiem. Analogā skaitļotāja sistēma, kuras ietvaros tiek veiktas signālu apstrādes operācijas ar viļņformu funkcijām, izvades datus sintezē daudzkanālu skaņas kompozīcijas formā. Šis nosacījumu kopums veido pašģenerējošu, modulējošu sistēmu, kurā ietilpst arī īpaši projektēta grafisku datu izvades ierīce, kas funkciju spektru dara redzamu. Objekts rada gaismas projekcijas ar mainīgu krāsu saturu un atstāj svārstību spektra luminogrammas – dinamiskus gaismas nospiedumus apkārtesošajā telpā," par kompozīciju raksta pasākuma rīkotāji.

Parnassius Mnemosyne

"Stūra mājā", Brīvības ielā 61, 20.30-1.30

Foto: Kristīne Madjare

Vēl viens "Baltās nakts" pieturas punkts, ko noteikti vērts apmeklēt Rīgas centrā, ir audiovizuāls dzejas, mūzikas un dzīvās analogā kino mākslas (jeb "Live cinema") pasākums "Stūra mājā", kura tēma "Parnassius mnemosyne" ir veltījums atmiņai kā fenomenam, kas definē cilvēku – caur eksperimentālā kino, mūzikas un laikmetīgās dzejas prizmām.

Vakara gaitā paredzēti četri priekšnesumi, kuros satiksies trīs radošās disciplīnas – mūzika, analogais kino un dzeja. Projektā piedalīsies kā pašmāju, tā ārvalstu mākslinieki un dzejnieki: Andris Indāns (LV), Vytautas Juozėnas (LT), apvienība "Open Night Cinema" (IE), Jeļena Glazova (LV), Ieva Balode (LV), Toms Treibergs (LV), Henriks Eliass Zēgners (LV), Signe Birkova (LV).

Pārvērtības, alus un kormūzika – tālākās pieturas

Foto: Publicitātes attēls

Metamorfozes

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma", Ziemeļblāzmas ielā 36, 20.00-23.50

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" no plkst. 20.00 norisināsies muzikālas performances, kurās piedalās grupa "Sigma", scenogrāfe Ieva Kauliņa un laikmetīgās dejas kompānija "ĀRĀ" Olgas Žitluhinas vadībā. Iedvesmojoties no dabas procesiem un metamorfozes idejas adeptiem mākslā, "Baltās nakts" inscenējums Ziemeļblāzmā būs kā multimediāls piedzīvojums, kurā apvienota mūzika, deja un vizuālā māksla.

Koncertizrāde "Metamorfozes" sāksies plkst. 21.00 Lielajā zālē, savukārt plkst. 22.40 tiks izrādīta filma "Silent Shakespeare" (1899–1910).

Atrodies Waldschlosschen

Aldara muzejā, Tvaika ielā 44, 20.00-00.00

Pasākumā "Atrodies Waldschlosschen" būs iespēja apmeklēt padomju laika bunkuru, kā arī baudīt skaņu priekšnesumus skaņu mākslas kolektīva "Bērnu rīts" izpildījumā; pirmo reizi dzirdēt Riharda Bražinska un Raita Upena "Aldara" vēsturei veltīto audio darbu "Waldschlosschen"; piedalīties skaņu un instrumentu darbnīcā visai ģimenei ar Nilu Īli, kā arī apskatīt "Aldara alus darbnīcas" ekspozīciju un alus someljē vadībā doties aizraujošās ekskursijās pa vēsturisko alus darītavu. Un, protams, baudīt gan dažādus craft alus, gan limonādi.

Balsis gaismo

Rīgas Augšāmcelšanās luterāņu baznīcā, Klusajā ielā 2, 20.00-23.40

Eksperimentējot ar telpas akustiku, frekvencēm, gaismām, sensoriem, kustību, deju un multimediāliem risinājumiem Rīgas Augšāmcelšanās luterāņu baznīcā tiks radīts mūsdienīgs kormūzikas piedzīvojums, kur skaņas un kustības radītie viļņi, izskalojot ierasto gultni, pārtaps citos mākslas veidos. Jauniešu koris "Balsis" dziedās un gaismos Inta Teterovska vadībā, horeogrāfe un laikmetīgās dejas māksliniece Kristīne Brīniņa dejos un diriģēs, savukārt multimākslinieks Pēteris Brīniņš mirdzēs un gleznos. Skanēs Ešenvalds, Brāmss, Vasks, Butāns, Plakidis, Dubra, Sisasks.Koncerti plkst. 20.00; 21.00; 22.00; 23.00. Katra koncerta ilgums 40 min.

Priekšnesumu starplaikos kora dziedātāji klausītājus cienās ar siltu tēju, kā arī ikvienam būs iespēja aplūkot baznīcu un tās apkārtni neierastā atmosfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!