Foto: Andrejs Strokins

Kultūras ministrija (KM) aicinājusi Finanšu ministriju (FM), Centrālo Finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sniegt redzējumu par Riharda Vāgnera Rīgas operteātra ēkas renovāciju publiskās-privātās partnerības ceļā.

Kā informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, ministrija institūcijām nosūtījusi SIA "PKC" veikto finanšu un ekonomisko aprēķinu publiskās un privātās partnerības projektam "Riharda Vāgnera Rīgas operteātra ēkas renovācija, esošās infrastruktūras apsaimniekošana un kultūras, mākslas nozares jaunrades attīstība".

KM aicinājusi iestādes sniegt redzējumu par Vāgnera zāles projekta finanšu un ekonomisko aprēķinu, kā arī izteikt viedokli par to, kā turpmāk virzīt Vāgnera nama rekonstrukcijas projektu publiskās-privātās partnerības ceļā.

Kā pauda Kokale, pēc atbildes saņemšanas tiks lemts par turpmākajiem soļiem, kas sperami Vāgnera zāles atdzimšanai.

Pēc ministrijas paustā, apzinoties, ka valstis un pilsētas sacenšas tūristu uzmanības piesaistīšanā, un to, ka Rīga vēlas būt viena no Eiropas vai vismaz Ziemeļeiropas kultūras galvaspilsētām un kultūras tūrisma centriem, tad Vāgnera nams Vecrīgā ir objekts, kuru restaurējot tiktu panākta aktīva starptautisku kultūras pasākumu un starptautisko projektu realizācija.

KM uzsver, ka patlaban nams Vecrīgā, Riharda Vāgnera ielā 4, atrodas VNĪ pārvaldībā un ir avārijas stāvoklī – ēka desmit gadus ir slēgta.

Ēka Riharda Vāgnera ielā 4 ir pazīstama ar nosaukumu "Vāgnera zāle", un tajā kādreiz ir atradies Rīgas pirmais Pilsētas muzikālais teātris. Šajā namā no 1837. gada līdz 1839. gadam operas diriģēja pasaules slavenais komponists Rihards Vāgners. Tāpat no 1988. gada līdz 2006. gadam šajā namā ir darbojusies Vāgnera koncertzāle.

Nams sevī slēpj starptautiskas nozīmes kultūras centra, kultūras tūrisma un Rīgas tēla pievilcības potenciālu, pārliecināta KM. Tādēļ Vāgnera namam ir nepieciešama restaurācija, lai to varētu atgriezt pilsētas sabiedriskajai dzīvei, kā arī ar kultūras tūrismu saistītām aktivitātēm.

Jau ziņots, ka Vāgnera biedrība vērsās KM ar priekšlikumu, ka Vāgnera ēka būtu atjaunojama Publiskās privātās partnerības ietvaros. Lai virzītos uz priekšu, KM noslēdza iepirkuma līgumu ar SIA "PKC", lai veiktu situācijas analīzi un sagatavotu no visiem aspektiem pamatotus priekšlikumus par publiskās un privātās partnerības iepirkumu modeļiem un labākās alternatīvas izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!