Foto: LETA
Finanšu ministrija ir akceptējusi Kultūras ministrijas (KM) ieceri pārdalīt finansējumu un piešķir Dailes teātra telpu labiekārtošanai nepilnus 755 000 eiro, informēja KM pārstāve Dace Vizule.

Plānots, ka 2021. un 2022. gadā Dailes teātris varētu saņemt kopumā 754 978 eiro jeb 377 489 eiro ik gadu, norādīja KM pārstāve.

Pēc teātra direktora Jura Žagara vārdiem, Dailes teātrim "absolūti akūti un diezgan dramatiski" nepieciešami apmēram 700 000 eiro, lai nomainīto novecojušās iekārtas un tehniku.

Žagars stāstīja, ka Dailes teātris ir veicis pilnu ēkas izpēti un definējuši vajadzības. No tām izkristalizējušās akūti nepieciešamās lietas, kam KM esot devusi akceptu, un patlaban par to diskutē ar Finanšu ministriju.

Žagars informēja, – ja finansējums tiks piešķirts, tad būs iespēja veikt arī dažādus uzlabojumus, kas nākotnē teātrim palīdzētu strādāt ekonomiski, efektīvi un izdevīgi. Viens no šiem plāniem ir atsevišķas mēģinājuma zāles izveide, kas būtu Lielās zāles skatuves izmērā.

"Pašlaik izrādēm, ko uzved Lielajā zālē, mēģinājumi notiek nepiemērotās telpās," pauda teātra direktors, uzsverot, ka pārbūvi cerēts īstenot arī Mazajā zālē, jo tā nekad nav bijusi paredzēta skatītājiem, bet mēģinājumiem.

Žagars pauda cerību, ka Mazajā zālē izdotos realizēt pārbūvi, kurā būtu 350 skatītāju sēdvietas, un atbilstošs grīdas pacēlums, lai gan skatītājiem būtu baudāmi skatīties izrādi, gan režisoram nebūtu izaicinoši uzvest to.

Tāpat teātra direktors cer, ka vēlas Lielajā zālē izbūvēt mobilu starpsienu, sadalot zāli divos variantos – zāli 700 skatītājiem vai 1000 skatītājiem. Tad, viņaprāt, teātris kļūtu kompaktāks.

Kopumā teātrim esot garš vēlmju saraksts, un Žagars uzskata, ka ar to nav racionāli plātīties. Taču teātrim akūti esot nepieciešami apmēram 700 000 eiro. Viņš stāstīja, ka pagaidām esot saņemts KM mutisks apsolījums, ka ministrija pie tā strādā, un, iespējams, 2021.–2022.gadā teātris šādu finansējumu saņems.

"Teātrī kopš 1977. gada tieši teātra tehnikā, aprīkojumā un darba zonā nav veikti nekādi remonti un uzlabojumi. Teātris ir dramatiski tehnoloģiski novecojis, un novecojis tik tālu, ka reizēm tas var traucēt izrāžu norisi," teica teātra direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!