Foto: Publicitātes foto
Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja 5,18 miljonu latu piešķiršanu Jaunā Rīgas teātra (JRT) telpu remontam, atjaunojot teātra galveno ēku un sētas ēkā izveidojot vēl vienu vai divas skatītāju zāles un tehniskās telpas.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) pēc sēdes pauda gandarījumu par atbalstu finansējuma piešķiršanai.

"Tas ir milzīgs mūsu panākums. Beidzot, beidzot Jauno Rīgas teātri remontēs. Esmu priecīga," sacīja Jaunzeme-Grende.

Finanšu ministrija aicina paredzēt ilgtermiņa saistības JRT ēkas rekonstrukcijas projektam kopumā 5,18 miljonu latu apmērā, no kuriem 2013.gada budžetā būs nepieciešami 365,6 tūkstoši latu, 2014.gadā – 1,48 miljoni latu, 2015.gadā – 2,2 miljoni latu, bet 2016.gadā – 1,13 miljoni latu.

Plānots noteikt, ka "Valsts nekustamajiem īpašumiem" (VNĪ) JRT ēkas rekonstrukcija jāpabeidz līdz 2016.gada 30.jūnijam, bet Kultūras ministrijai nomas maksu par VNĪ ieguldījumiem jāsāk maksāt no 2016.gada 1.jūlija. 2016.gadā nomas maksa būs 72,6 tūkstoši latu, bet turpmākos gados – 145,3 tūkstoši latu.

Būvniecības izmaksas vēl var precizēt pēc līgumu noslēgšanas un rekonstrukcijas pabeigšanas.

VNĪ informē, ka JRT ēkā mitruma dēļ vietām ir bojātas pagraba sienas, pamatiem nav hidroizolācijas. Ēkas fasādes apmetums un krāsojums ir bojāts, bet pagalma pusē ir izdrupušas mūra šuves. Tāpat ir stipri bojāti koka logi, galvenais balkons ir sliktā tehniskā stāvoklī, tāpēc ir uzstādīts aizsargsiets.

Ne ēkas fasādes, ne notekcauruļu, ne karnīžu remonts nav veikts kopš 1956.gada, katru pavasari ir jāveic neatliekami remonti avārijas stāvokļa novēršanai, esošo situāciju izskaidro VNĪ.

Avārijas stāvoklī ir arī teātra tehniskie tīkli, ugunsdzēsības ūdensvads un sūkņu stacija, savukārt inženierkomunikācijas neatbilst mūsdienu prasībām un normatīvajiem aktiem.

Tāpat VNĪ atzīst, ka Jaunā Rīgas teātra skatuves gaismas un skaņas tehnika ir morāli un tehniski novecojusi, gaismas ķermeņi un skaņu tehnika ir četrdesmit un pat vairāk gadu veci un nespēj nodrošināt mūsdienu prasībām atbilstošu izrāžu gaismošanu un apskaņošanu. Lielās zāles skatītājiem pašlaik ir jāsamierinās ar Latvijas Nacionālā teātra iepriekš lietotajiem un jau nolietotajiem krēsliem, kuri tika nodoti Jaunā Rīgas teātra rīcībā.

VNĪ attīstības direktors Gunārs Kosojs aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka JRT ēkas rekonstrukciju varētu sākt 2014.gadā. Ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, projekta izmaksas plānotas 6,1 miljona latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!